Yabancı bayrak yerine ''Ay-Yıldız''

Türk bayrağına geçen yabancı bayraklı tekne sayısı 49'a ulaştı. İsim tescilleri için başvuru yapılan 200 teknenin de kısa sürede ''Ay-Yıldızlı'' bayrağı taşıması bekleniyor. 

Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Bakanlar Kurulu kararı ile Türk bayrağına geçişte ödenmesi gereken ÖTV'yi sıfırlayan, KDV'yi ise yüzde 1'e indiren uygulamada başvuru tarihi 30 Kasımda dolacak.

Yürürlüğe girdiği ilk dönemde talep yetersizliği yaşanan uygulamaya ilgi son günlerde arttı.

Uygulamada, bugüne kadar 49 tekne Türk bayrağına kaydedildi, 200 teknenin isim tescili için de başvuruda bulunuldu. Tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu teknelerin de kısa sürede Türk bayrağına geçmeleri bekleniyor.

Düzenlemeden önce vergiler, araçların çalışma şekline, ticari ya da şirket oluşuna göre değişiyor, özel bir tekne almak isteyenler, araç değerinin yüzde 18'i oranında KDV, KDV dahil maliyetin de yüzde 8'i oranında ÖTV ödüyordu. Bu vergileri ödemek istemeyenler de teknesini ya turizm şirketi üzerine kaydettiriyor ya da yabancı bayrak taşıyordu.

Uygulama ile yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçebilmesi için ödeyecekleri harç miktarları teknenin boyutuna göre değişiyor.
Düzenlemeye göre harç miktarları şöyle:

Teknenin boyu (metre) harç miktarı (TL)

3,5-9   200
9-12    400
12-20  800
20-30  1600

Editör: TE Bilişim