Dünya Deniz Satınalmacılar Birliği (International Marine Purchasing Association, IMPA) Başkanı Jan R. Johanessen; Türkiye’deki bir medya kuruluşundan 15 Ağustos 2006 Günü saat 0930 da bir e-posta mesajı alır. Mesajda şöyle denilmektedir: Dear Johannessen,

Dünya Deniz Satınalmacılar Birliği (International Marine Purchasing Association, IMPA) Başkanı Jan R. Johanessen; Türkiye’deki bir medya kuruluşundan 15 Ağustos 2006 Günü saat 0930 da bir e-posta mesajı alır. Mesajda şöyle denilmektedir:

 

Dear Johannessen,

I am writing to you this e-mail from Turkey. My name is ……….. I am journalist. I am working for national maritime magazine. Name of the magazine is VIRA and I am also editor of this magazine.

I got a news. I am prepaing an article. I could not reach to you with phone. I am decided to sent you e-mail. If you don’t mention please give me information about that.

My topic is Turkish Maritime Pilots Associations

* Turkish representetive of IMPA was Turkish Maritime Pilots Associotion but they had changed because of they didnt pay agency fee. Is it true?

*Do you have any membership which lost their membership because of this problem?

* Did IMPA give them deadline for paying agency fee or did IMPA give declaration before turf out ?

*How can TUMPA get representetive of Turkey again ?

*Why new representetive is not association or non govermantal organization?

I am looking for your answers

Best Regards

…. ………

Vira Magazine

Editor

Bay Johanessen; bu elektronik postaya bir anlam veremez. Son derece yetersiz bir İngilizce ile yazılmış bir şaka mesajı gibi önünde durmaktadır. Gerçi kendilerin kısa isimleri IMPA’dır ama mailde bahsedilen şekilde bir üyeleri bulunmamaktadır. E-Postayı cevaplaması için sekreteri Jackie Brennan’a verir. Jackie Brennan; aynı gün 1605 te mesaja cevaben şu e-postayı gönderir:

 

Dear Vira,

Thank you for your enquiry which has been passed to the administration office for IMPA (International Marine Purchasing Association).

I think you may have contacted us by mistake as there is no connection between us and TMPA.

For further information about IMPA, please refer to our website www.impa.net

Best regards,

Jackie Brennan

IMPA 

İngilizce bilmeyen okuyucularımızdan özür dileyerek mesajın içeriği hakkında kısaca bilgi verelim: Mesajda Dünya Deniz Satınalma Birliği; kendilerinin Dünya Deniz Satınalmacılar Birliği olduğunu hatırlatıyor ve muhtemelen kendileriyle yanlışlıkla temas kurulduğunu, kendileri ile TMPA arasında herhangi bir ilgi bulunmadığını açıklıyor.

Ancak Dünya Kılavuz Kaptanlar Birliği (IMPA) ile Dünya Deniz Satınalma Birliği (IMPA) arasındaki farkı hala ayırt edememiş olan ilgili dergi yetkilisi; ısrarla olayı takip (!) ediyor. Ertesi gün yani 16 Ağustos 2006 Günü saat 1209 da yine Dünya Deniz Satınalma Birliği’ne aşağıdaki mesajı gönderiyor:

 

Dear Brennan,

Thank you for sending to me mail. I know IMPA and I called to London. A lady said to that "Please send email to [email protected] 

TUMPA it is mean Turkish Maritime Pilots Associotion. It was Turk representetive of IMPA

Could you please send my first mail to his Johannessen.

I am prepering articles and Its almost all finish. I don't want to publish it without IMPA's opinion. I need his answers or opinion as much as possible.

Thsank you for everything

Best Regards

…. …….. 

Yine İngilizce bilmeyen okurlardan özür dileyerek açıklayalım; İsmini noktalarla kapattığımız ilgili; Sekreter Brennan’a hafif yollu fırça atıyor. Ben oranın IM PA olduğunu biliyorum, telefonla da konuştum, fazla uzatma da sen benim mektubu Bay Johannessen’e bir ver bakalım, diyor.

Jackie Brennan; kendi kurumlarının iç işlerine karışma anlamına gelen bu mesaja içerliyor. Belki anlarlar diye biraz kinayeli olarak şu cevabi mesajı yazıyor:

 

Dear Sir,

Mr Johannessen passed your original enquiry to me to answer.

As explained below we do not have a connection with TMPA, I have never heard of them before receiving your email.

Due to the data protection law in the UK, we cannot pass on information about current/previous members in any case.

Regards,

Jackie Brennan

IMPA 

Jackie Brennan mesajında özetle e-postayı kendisine zaten cevapla diyerek Bay Johannessen’in verdiğini vurgulayarak TMPA diye bir kuruluşla ilgilerinin bulunmadığını yineliyor. İngiltere’deki veri koruma kanunu uyarınca; kendi mevcut veya önceki üyeleri hakkında da hiç bir bilgiyi kendilerine ulaştırmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Bu yazıdan sonra nihayet umulur ki bizim acar Dergiciler bir yanlışlık yaptıklarını anlarlar da IMPA’yı rahat bırakırlar. Hayır, öyle olmuyor. Yeni bir e-posta mesajı yazılıyor ve bakın neler deniliyor:

 

Dear Johannessen,

Sort time ago, IMPA turf out Turkish Maritime Pilots Associations. We are confused because of you told me that we don’t have connection with Turkish Maritime Pilots Associations (TUMPA) Please look at their web site: http://www.turkishpilots.org/then maybe we can understand each other much more easy. At the same time two years ago IMPA’s Geneal Meeting was in İstanbul and householder was Turkish Pilots Associations which is shortly name is TUMPA. We already know that IMPA is an important international Associations especially in maritime sector. And also Turkish Maritime Pilots Associations is a non govermental Associations. They took their name from couincil of Minister Cabinet. Turkey was representatived in IMPA by TUMPA.

Vira Magazine is national publication. And we are preparing aritcles about this topic.

We are expecting your kindly answers.

We already sent to you questions by using e-mail. You can see end of the mail.

Your Sincerely,

VIRA MAGAZİNE 

**************

İşte bütün bunlar; habercilik adına ülkemizin yurt dışında ne durumlara düşürüldüğünün resmidir.

Bu e-postaları ibret için açıklıyorum. Açıklıyorum ki; denizcilik sektörümüz; sivil toplum kuruluşlarına destek söylemi ile yola çıkılıp; Dünya Kılavuz Kaptanlar Birliği ile Dünya Deniz Satınalmacılar Birliği arasındaki farkı dahi bilmeden olayların içerisine girip ülkemizin yurt dışındaki imajının ne hallere düşürüldüğünü görsün ve hep birlikte bu komediye karşı bir önlem alalım.

***************

Vira’nın ayıbı

17 Ağustos günü Vira Dergisinden Sayın Ayşe Olcay hanımefendi beni telefonla arayarak bir röportaj yapmak istediklerini bildirdi. Ben de soruları bana gönderirlerse memnuniyetle cevaplayacağımı söyledim. Sorular geldi ve ben de cevaplayarak 18 Ağustos tarihinde gönderdim.

Vira Dergisi internet sitesinde konuyla ilgili bütün taraflara sorular sorduklarını ve gelen cevapları yayınlayacaklarını bildirmekteydi. Ben de bana gönderildiği gibi bütün kişi ve kurumlara sorular gönderildiğini ve gelen cevapları yayınlayacaklarını sanmakta idim. Oysa yanılmışım.

Benim 18 Ağustos tarihinde gönderdiğim cevaplar; aynı gün; yayınlanmadan 4 gün öncesinde; Sayın Ayşe Olcay tarafından konuyla ilgili taraflardan H.E. adlı kişiye mail ile gönderilmiş. Tarih: 18.08.2006 Saat: 15:48

Yani; benim Vira’nın ismine ve vicdanına bir başka deyişle de "namusuna" emanet ettiğim röportajım; kamuoyuna yayınlanmadan 4 gün önce 3. bir şahsa sızdırılmış.

Vira’nın yayıncısı Değerli Dostum Hakkı Şen’e buradan seslenmek istiyorum:

Size yayınlanmak üzere gönderilen bir yazıyı, gönderene sormadan ve daha kamuoyuna açıklamadan 3. Şahıslara göndermek ne derece etiktir?

Bu yazıyı yayınlasa idiniz ve cevap yazmak isteyenler ondan sonra yazsa idiler sözünü ettiğiniz etik yayıncılık adına doğru olmaz mıydı?

Denizcilik kamuoyunu bu gibi olaylara karşı dikkatli olmaları ve emanetlerini güvenilir kişi ve kurumlara bırakmaları konusunda uyarmayı kamusal bir görev olarak telakki ettiğimden bu yazıyı kaleme aldım.

Değerli Dostum Hakkı Şen'in sanırım bana ve denizcilik kamuoyuna bir özür borcu var. Kendisinin bunu yapacak kadar değerli ve olgun bir kişi olduğuna inancım tamdır.

Bu özür dilenene kadar hiç bir şekilde bu kuruluştan gelen talepleri dikkate almayacağımı tüm denizcilik kamuoyuna duyurmak isterim.