Vergi sıfırlandı, Şahenk ve Özyeğin, yatına Türk bayrağı çekti  
 
Yüksek vergiler yüzünden yatlarını denizlerde yabancı bayrakla dolaştıran ünlüler, Özel Tüketim Vergisi'nin yüzde 8'den sıfıra, Katma Değer Vergisi'nin de yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesinin ardından teknelerine Türk bayrağı çekmeye başladı. 
 
Aralarında iş ve sanat dünyasının önde gelen isimleri Cem Hakko, Serra Sabancı, Ferit Şahenk, Mahmut Özgener, Hüsnü Özyeğin, Metin Akpınar ve Cem Yılmaz'ın da bulunduğu birçok isim yatlarına Türk bayrağı çekti. Aralık ayının başında sona eren avantajdan 1.237 tekne sahibi Türk bayrağına dönüş yaparak yararlandı. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri, vergi indirimi süresinin uzatılabileceğini belirtiyor.

Çalışma şekline, ticari ya da şirket oluşuna göre yatlardan alınan vergi, yüzde 27,44'e kadar çıkıyordu. 100 bin dolarlık bir yattan yıllık yaklaşık 11 bin lira vergi alınıyordu.

Denizcilik Müsteşarlığı  tarafından amatör denizciliğin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde hükümetin aldığı kararla, Türk sahipli olup yabancı bayrak taşıyan özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçlarının Türk bayrağına geçişi amacıyla vergi düzenlemesi yapıldı.

1 Aralık'a kadar yüzde 8 oranındaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfıra, yüzde 18 oranındaki Katma Değer Vergisi (KDV) ise yüzde 1'e indirildi. Toplam 1.237 tekne sahibinin faydalandığı indirimde tanıdık simalar da var. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serra Sabancı Joy 1 isimli teknesine, Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko Little Apremare isimli teknesine, Ferit Şahenk ise Gladiator ve Capricorn isimli teknelerine Türk bayrağı çekti. Bu isimlerin tekneleri vergi düzenlemesinden önce, ağır vergi yükü sebebiyle yabancı bayrak taşıyordu.

Türkiye'de yüksek vergi ödemek istemeyen yat sahipleri, teknelerini ya turizm şirketi üzerine kaydettiriyor ya da yabancı bayrak taşıyor. Genelde Türklere ait olan teknelerin ABD'de Delaware Eyaleti Limanı'na bağlı oldukları belirtiliyor. Bu limandan sadece yıllık 350 ile 1.000 dolar arası ücret ödeyip ruhsat alınabiliyor. Böylece tekneye Amerikan bayrağı takılabiliyor. Sonuç olarak da Türkiye'deki ağır vergi yükünden kurtulmak mümkün oluyor.  
 

Editör: TE Bilişim