Van’ın Tuşba Belediyesi tarafından organize edilen Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrası büyük ilgi görüyor.

Tuşba Belediyesinin kurulduğu 2014 yılından beri gelenekselleştirdiği Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrası 2017 Ramazan’ında da kardeşlik ve manevi havası ile tüm mahallelerde Ramazanın ruhuna uygun olarak binlerce devam ediyor. 2016 yılı Ramazanda Başbakan Binali Yıldırım ve pek çok bakanın da ağırlandığı iftarda, 18 bin kişiye yemek verilirken, 2015 Ramazanında da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı iftarda da 15 bin kişi katılımı sağlanmıştı.

Tuşba Belediyesinden yapılan açıklamada, Ramazanın 15’nci gününde merkez on mahallede 60 bin kişiye ulaştıkları belirtilerek, “Bazı günler aynı anda 3 farklı mahallede Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrası kuruluyor. Kardeşlik soframız Van’da 3 yıldır çok yoğun ilgi görmektedir. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce Abdurrahman Gazi Mahallesi AFAD İl Müdürlüğü yanına kurulan kardeşlik sofrası sabit olup diğer on mahallede iftar sofraları kurarak herkesimden halka ulaşmıştır. İstasyon, Şemsibey, Akköprü, Seyrantepe ve Altıntepe mahalleleriyle Sıhke TOKİ ve Yüzüncü Yıl Üniversitesinde verilen iftar sofraları vatandaşların yoğun ilgisi ile dolup taşıyor. Kalan günlerde ise diğer mahallerde de ve özellikle iftar çadırlarına gelemeyen halkımızın da bizzat evlerine sefer taslarıyla götürülen iftarlar ile en az 60 bin insana ulaşarak toplamda 120 bini aşkın insanımıza ulaşmayı hedeflemekteyiz” denildi.

Ramazan ayı boyunca tüm mahallelerde kurulması hedeflenen iftar çadırlarında geleneksel Ramazan coşkusu, Kur-an-î Kerim tilaveti, dini sohbetler, çocuklara yönelik teravih namazı sonrası tiyatro gösterimleri, Hacivat-Karagöz, çocuklara eğlenceli figürlerle yüz boyama, ilahi grupları ve ney dinletisi de yapılmaktadır. Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrası hakkında bilgi veren Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe; “Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik soframız vesilesi ile her gün yaklaşık 4 bin kişiye 4 çeşit sıcak yemek sunuyoruz. İftar öncesi, ilahiler, şiir dinletileri, Kur’an-ı Kerim ve tefsirlerinin okunması ve akabinde külli dualar ile ezan okunduktan sonra halkın teravih namazından sonra Ramazanın ruhuna uygun programlarla halkımız tarafından memnuniyetle karşılanıyoruz” dedi.

Kurdukları çadırlara gelenlerin dışında maddi durumu iyi olmayan insanlar olduğunu da belirten Başkan Özgökçe; “Ramazan duygusunu doya doya yaşamak isteyen tüm vatandaşlarımız iftar çadırlarımıza gelmekte, ayrıca gerek sağlık koşulları gerekse başka nedenlerden dolayı iftar çadırlarımıza gelemeyen yaklaşık 600 aileye ise her gün sefer tasları ile iftar ve sahurda sıcak yemek bırakıyoruz. Bu yıl gerçekten çok güzel bir Ramazan yaşıyoruz. Maşallah iftar sofralarımız her akşam dolup taşıyor. Bu Ramazan iftar sofralarımızın kapsamını değiştirerek her mahallede iftar sofraları kurmaya karar verdik. Abdurrahman Gazi Mahallesi AFAD İl Müdürlüğü yanına kurduğumuz sabit iftar soframızın yanı sıra İstasyon, Şemsibey, Seyrantepe, Altıntepe ve Akköprü mahalleleriyle Sıhke TOKİ ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile devam ettik. Rabbimize hamdolsun bu güzel günlerde bu coşkulu Ramazan-ı şerifteki savm (oruç), İslâmiyetin erkân-ı hamsesinin birincilerindendir. Hem şeâir-i İslâmiyenin âzamlarındandır. Oruç ve namaz İslam’ı direkt anımsatan en büyük İslam şeairlerindendir. Bunlar gibi ezan, minare, besmele, selam da İslam’ın büyük şeairlerindendir, yani şeair-i İslamiyet’in azamlarındandır ve bu şeairler tebliğ vazifesi görmesi hasebiyle de dikkat çekicidir. Yurt dışından gelen turistlere ve ekranlarda Türkiye’yi takip eden Müslüman olmayanlar için İslam’ı gösterecek en önemli şiarımız olduğu için asla israf etmeden, fakir ve fukaraya ulaşarak dertlerine deva olmaya çalışıyoruz. Ayrıca yetimler ve kimsesizler ile başta Suriyeli ve yurt dışında gelen göçmenler ile tüm vatandaşlarımızla birlikte huzurlu ve bereketli bir Ramazan yaşıyoruz. Mahalle iftarlarımız Ramazanın son gününe kadar aralıksız sürecek’’ ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha