Uzun vadeli konteyner navlunları spot piyasanın belirlediği trendi takip etmeye başladı

Uzun vadeli konteyner navlun oranları yükselmeye devam ediyor, ancak sonunda baskı altına girme belirtileri gösteriyor.

Çevrimiçi platform Xeneta'dan alınan veriler, uzun vadeli oranların Ağustos ayında %4,1 arttığını ve geçen yılın bu zamanına göre %121.2 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Oslo merkezli Xeneta'dan bugün yapılan bir güncellemede, "Yumuşayan spot fiyatlara, eşit olmayan talebe ve devam eden tedarik zinciri sorunlarına rağmen, dünyanın önde gelen taşıyıcıları bir başka tampon yılı için rotada kalmaya devam ediyor" dedi.

Bununla birlikte, yeni uzun vadeli sözleşmeli oranların önemli ticaret koridorlarında düşmeye başladığına dair işaretler var. Ancak, süresi dolan anlaşmaları önemli ölçüde daha düşük oranlarla değiştirmeleri nedeniyle, tüm nakliyecilerin ödediği ortalama hala tırmanıyor.

Havada değişim rüzgarları

Xeneta CEO'su Patrik Berglund, "Hiç şüphe yok ki, büyük taşıyıcılar bir süredir müzakerelerde kendi yollarını buldular" dedi. "202'de gördükleri muhteşem sonuçlar, pek çok 2. çeyrek mali raporunu tanımlayan devasa kârların da gösterdiği gibi, bu yıl hiç şüphesiz tekrarlanacak ve daha da iyi olacak. Ama değişimin havada olduğuna dair bir his var.”

Birden fazla hat analisti, bu yıl kümülatif hat karının 200 milyar doları aşabileceğini öne sürdü; bu, konteyner taşımacılığını dünyanın en karlı endüstrilerinden biri olarak gösteren bir rekor.

Düşen spot piyasaların ardından uzun vadeli oranlar kaçınılmaz olarak takip edilecekti ve birçok CEO'nun geç saatlerde piyasanın önümüzdeki aylarda normalleşmeye doğru ilerlediğini öne sürmesiyle birlikte.

CMA CGM'nin başkanı Rodolphe Saadé, geçen Cuma günü Bloomberg'e şunları söyledi: "Haftalardır gördüğümüz şey, neredeyse tüm sektörlerde navlun oranlarında bir düşüş. Bu düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Güçlü bir düşüş değil, yumuşak bir iniş göreceğimizi düşünüyorum." Onun yorumları son zamanlarda birçok meslektaşı tarafından tekrarlandı.

Xeneta'dan Berglund bugün uyardı: "Hacimler düşüyor ve beklendiği gibi, uzun vadeli oranlar spot piyasa tarafından belirlenen trendi izlemeye başlıyor."

Drewry'nin Dünya Konteyner Endeksi tarafından yayınlanan en son spot oran verileri, Şanghay'dan Los Angeles'a ve Şanghay'dan Rotterdam'a oran düşüşleri açısından hızlanan bir eğilim gösteriyor.

Şanghay'dan Los Angeles'a oranı geçen hafta %6 düştü ve sadece iki hafta içinde %10 düştü. Bundan önce, %10'luk bir oran düşüşü elde etmek beş hafta sürmüştü.

Şanghay-Rotterdam oranları geçen hafta %5 düştü ve son iki hafta içinde toplamda %9 düştü. Bundan önce, oranın %10'a düşmesi sekiz hafta sürmüştü.

Benzer şekilde, geçen hafta Şanghay Konteynerli Yük Endeksi'ndeki (SCFI) 275 puanlık düşüş, tarihindeki en büyük düşüşlerden biriydi.

Vespucci Maritime'dan Lars Jensen, "Bu, özellikle şu anda bir ay içinde Çin Altın haftasından önceki en yoğun sezonun ortasında olmamız gerektiği için, açıkça pazarda bir zayıflığa işaret ediyor" dedi.

Sea-Intelligence'ın son haftalık raporunda, piyasada mevcut olan somut veriler, zor durumdaki nakliyeciler için "tünelin sonundaki ışık" hipotezini giderek daha fazla desteklediğini savundu.

Sea-Intelligence, Ocak 2022'den bu yana sürekli olarak iyileşiyor - kademeli olarak piyasaya daha fazla kapasite bırakıyor, dedi ve ekledi: "Spot oranları düşmeye devam ediyor ve pazarın artık akut bir arz eksikliğinden muzdarip olmadığı fikrini destekliyor."

Flexport'un uçtan uca nakliye süresi ölçümleri de, özellikle ABD'de malzeme iyileştirmeleri gösteriyor ve bunu birkaç aydır yapıyor.

Sea-Intelligence, “Sonuç olarak, bunun gerçekten piyasanın üzerinde olduğu daha normal koşullara geri dönüş yolu olduğuna dair yeterli veriye dayalı destek var” dedi.

Ancak herkes bu hipoteze ikna olmuş değil. Çevrimiçi platform Project 44, yakın tarihli bir pazar güncellemesinde, nakliye hatlarının navlun oranlarını yüksek tutmak için bir araç olarak boşaltmayı kullanmaya devam edeceğini ve fiyatların düşmeye devam etme olasılığının düşük olduğunu ve yakında bir taban alacağını öne sürdü.

HSBC'nin küresel denizcilik ve liman araştırmaları başkanı Parash Jain, konsolidasyon sayesinde gemi taşımacılığının artık daha güçlü bir pazarlık konumuna sahip olduğunu savundu.

“İleriye dönük olarak, yıllar süren konsolidasyon ve mega denizcilik ittifaklarının oluşumundan sonra, denizcilik hatlarının kapasite disiplinini öğrendiğini ve navlun oranlarında hala oynaklık olsa da, navlun oranlarının geçmişte görülen en düşük seviyesi olduğunu savunuyoruz. Jain, bu ayın başlarında Splash'a verdiği demeçte, on yıl artık gelecekte devam etmeyebilir.

Editör: CAHİT İSTİKBAL