Deniz taşımacılığı veri danışmanlığı şirketi Xeneta'ya göre, deniz taşımacılığı için uzun vadeli sözleşmeleri tamamlamak isteyen isteyen müşteriler bu ay ciddi bir fiyat şoku yaşıyor.

Kısa vadeli navlun fiyatları son haftalarda sabit kalırken, uzun vadeli sözleşme fiyatları hala artmaya devam ediyor. Xeneta'nın istatistiklerine göre, küresel bazda ortalama uzun vadeli sözleşme içeren deniz taşımacılığı navlun oranları yalnızca Kasım ayında yüzde 16 artarak yıllık yüzde 121'lik bir kümülatif artış kaydetti. Bu, tüm büyük deniz taşımacılığı koridorlarının önemli uzun vadeli navlun fiyatı artışı yaşadığı Temmuz ayında yüzde 28'lik rekor bir artışın ardından geldi.

''Benzeri görülmemiş bir navlun patlaması!''

Xeneta'nın CEO'su Patrik Berglund, "Yüksek talep, azami kapasite, liman tıkanıklığı, değişen tüketici alışkanlıkları ve genel tedarik zinciri aksaklığının devam eden mükemmel fırtınası, açıkçası, daha önce hiç benzerini görmediğimiz bir navlun patlamasını körüklüyor. Ayrıca, piyasalar denizcilik sektörünün paydaşları lehine ikn bu durumda bir değişiklik görmek zor. Kısacası, birçok sektör paydaşı hiçbir zaman olmadıkları kadar iyi durumdalar.'' ifadelerini kullandı.

Diğer yandan uzun vadeli navlunlardaki fiyat artışları, en çok Amerika Birleşik Devletleri'ne gidiş ve dönüş rotaları için belirgin oluyor. Xeneta, ABD pazarı için uzun vadeli ithalat oranlarındaki artışı Kasım ayı için yıllık %122 artışla %39 olarak hesapladı.

Yılın ilk dokuz ayında 100 milyar dolardan fazla kâr!

Yükselen fiyatların, birçoğu yıllık gelirlerini ikiye katlayan (hatta üçe katlayan) önde gelen konteyner taşımacılığı şirketlerinde muazzam bir karlılık sağladığı belirtiliyor. Blue Alpha Capital'den analistler, konteyner taşımacılığı şirktlerinin yalnızca üçüncü çeyrekte kümülatif 48 milyar dolar ve yılın ilk dokuz ayında 100 milyar dolardan fazla kâr elde ettiğini tahmin ediyor. Bu, tüm endüstri için son beş yılın toplam kazancından daha fazla olan bir rakamı ifade ediyor. Üçüncü sıradaki deniz taşımacılığı şirketi CMA CGM'ye göre, dördüncü çeyrek daha da karlı olabilir.

Editör: TE Bilişim