Uzlaşma Tartışması Devam Ediyor

Anayasa değişikliği paketi komisyondan geçti. Gelecek hafta başında Meclis Genel Kurulu’na geliyor. Ancak değişiklik paketiyle ilgili şimdi de "tam bir uzlaşma olmalı mı?" tartışması yaşanıyor.

Gül: "Her Zaman Büyük Konsensüsle Olmuyor"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çoğulcu demokrasilerde tam bir uzlaşmanın her zaman sağlanamayabileceği görüşünü savunarak şöyle dedi:

’’Çoğulcu demokrasilerde Anayasa değişiklikleri, kanunların çıkışı her zaman büyük konsensüsle olmuyor. Tartışmalar oluyor, farklı fikirler oluyor. Sonunda her zaman yakınlaşma imkanı vardır. Dolayısıyla Genel Kurul’da bunlar konuşulurken yeni fikirler ortaya atılıyor. Ümit ediyorum ki daha çok iş birliği, daha çok istişare ve neticede fikirlerin daha çok birleştiği bir süreç gerçekleşir. Hep beraber takip edeceğiz bunu.’’

CHP Teklifinde Israrcı
CHP ise 3 maddenin ayrılması teklifinde ısrarcı.

Genel Başkan Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki sözlerini de eleştirerek şöyle konuştu:

"Böyle genel sözlerin ötesinde hangi ülkede anayasa, hangi demokratik ülkede anayasa sadece iktidardaki partinin dayatmasıyla bir parti içi olay anlayışıyla gerçekleşmiştir. Konsensüs, uzlaşma anayasa değişikliğinde olmayacaksa nerde olacak? Ne zaman olacak?"

Elitaş: "Şark Kurnazlığının Lügatteki Tarifine Uyuyor"
AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a göre CHP’nin yaptığı, "şark kurnazlığının lügatteki anlamına uyuyor."

Elitaş, şöyle dedi:

"Kızıyorlar ama açıkçası şark kurnazlığının lügatteki tarifine uyuyor. Uzlaşmaz bir tavrı, sanki uzlaşıyor gibi gösterme gayreti içindeki bir davranış hali. Siz formül üretiyorsunuz, ama Sayın Baykal’ın bir formülü yok. Onun tek formülü var ’iki kere iki beş’ diyor. En büyük sıkıntı burada. Dünyanın kabul ettiği gibi iki kere ikinin dört ettiğine inanırsa bir araya gelebiliriz. Ama şu anda Baykal ’iki kere iki beş’ diyor ve buna inanıyor.’’

Editör: TE Bilişim