CENTCOM (Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı) ABD'nin Yemen'deki Husi mevzilerine yönelik saldırılarını sürdürürken, Somali açıklarında konuşlandırılan gemilerden birindeki kayıp iki denizciyi aradığını bildirdi. 

13 Ocak'ta yerel saatle 03.45'te ABD güçleri, Yemen'deki Husi radar bölgesine saldırı düzenledi. CENTCOM, bunu "Husilerin ticari gemiler de dahil olmak üzere  gemilere saldırma kabiliyetini azaltmak için tasarlanmış 12 Ocak'ta gerçekleştirilen saldırılarla bağlantılı belirli bir askeri hedefe yönelik takip eylemi" olarak sınıflandırdı.

USS Carney , 12 Ocak'a göre daha hedefli ve izole olan son saldırılara karıştığı bildirilen tek gemi.

CENTCOM, Tomahawk Kara Saldırısı Füzeleri kullandıklarını iddia ediyor..

CENTCOM, aynı zamanda bölgedeki gemilerden birindeki iki denizcinin kayıp olduğunun bilgisini aldıklarını belirtti.

İki denizcinin bulunması için kurtarma çalışmaları sürdüğü ifade edildi.

Denizcilerin, Somali açıklarında operasyonlar yürütürken denizde kayboldukları bildirildi.

Associated Press, adı açıklanmayan yetkililere dayanarak, kayıp kişilerin Donanmada görevli özel kişiler olduğunu bildiriyor. Ajans bunun Kızıldeniz'de ticari gemileri koruma çalışmalarından ayrı bir operasyon olduğunuiddia ediyor.  Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

İlk saldırının ardından husilerin ABD ve İngiltere'ye misilleme iddiasından saatler sonra geldi. Militanlar, gemilere yönelik saldırılarını durdurmayacağını söylediler ve  bunu kanıtlamak istercesine 12 Ocak'ta yeni bir saldırı başlattılar. Birleşik Krallık Deniz Ticaret Örgütü, ismi açıklanmayan bir geminin Aden Körfezi'ndeki Yemen'in Aden kentinin yaklaşık 90 deniz mili güneyinde bulunan konumundan, okyanusta yaklaşık 400 ila 500 metre derinlikte bir füzenin patladığını gördüğünü bildirdi.

Kafkametler'in kaptan köşkü karaya çıkartıldı Kafkametler'in kaptan köşkü karaya çıkartıldı

TankerTrackers.com ve diğerleri daha sonra füzeyi bildirenin yüklü bir ham petrol tankeri olduğunu belirtti. İsmi açıklanmayan aynı gemi, üç küçük tekne tarafından takip edildiğini ancak geminin zarar görmeden yoluna devam edebildiğini bildirdi. Daha sonra UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) Aden'in yaklaşık 80 mil güney doğusunda seyreden diğer gemilerin de küçük teknelerin yaklaştığını gördüğünü ve bir vakada bir geminin iki küçük teknenin onu yaklaşık bir saat boyunca takip ettiğini söylediğini rapor etti..

UKMTO, 2023'te 24 olay uyarısı yaptıktan sonra bunları 2024'teki yedinci ve sekizinci olay olarak numaralandırdı. CENTCOM, 19 Kasım 2023'ten bu yana İran destekli Husi militanlarının Kızıldeniz ve Körfez'deki gemilere  28 kez saldırmaya ve taciz etmeye çalıştığını bildiriyor..

Editör: Nermin İstikbal