Uşak’ta 10 yıldır aktariye işiyle uğraşan Adem Acar kabak lifinden yapılan doğal banyo kesesi hakkında bilgiler verdi. Kabak lifinin son derece doğal bir kese aracı olduğunu belirten Acar kesenin düzenli olarak kullanıldığında selülitin azaltılmasında da faydalı olduğunu iddia etti.

Aslen Konya Ereğlili olduğunu belirten Acar; "10 yıldır Uşak’tayım Aktarlık ile uğraşıyorum. Şifalı bitkiler üzerine, bitki bilimi üzerine. Mesleğimdeki bilgi ve birikimimde iddialı olan bir insanım. Bu meslekte 43 yıla dayanan bir temelim var, meslek bende dede mesleğidir, çocukluğumdan beri içinde yoğrulmuş olduğum bir meslek. Devlet kapısında ekstra işim oldu ama bu işi hiçbir zaman bırakmadım, aşık olduğum bir meslek haline geldi. Önceden Konya Ereğli’de faaliyet gösteriyorduk sonra Niğde, Aksaray’da bulunduk aynı meslek üzerine ama 10 yıldır Uşak’ta bir fiil bu işi yapıyorum." dedi.

"Türkiye’de en fazla Hatay’da üretiliyor"

Doğal kesenin Türkiye’de en fazla Hatay’da üretildiğini vurgulayan Acar;" Burada yetiştirilen ürünler daha dayanıklı ve uzun süreli kullanıma uygun çabuk eskiyip yıpranmıyor. Hatay kadar olmasa da iklimi oraya yakın olması nedeniyle Antep de kısmi olarak üretmekte. Uşak’ta da hobi olarak birçok insan bunu ekti ama oraları kadar randımanlı, kaliteli bir ürün alamadılar. Birkaç senedir de Çin’den ürün geliyor. Çin ürünü biraz daha samansı görüntüde. Elimizdeki ürün altı ay dayanıyorsa Çin ürünü iki ayda eriyor, özelliğini yitiriyor." ifadelerini kullandı.

"Bahar mevsiminde ekiliyor ve Ekim Kasım aylarında hasadı yapılıyor"

Acar kesenin üretimi hakkında şu bilgileri verdi;" Üretimi bildiğiniz kabak çekirdeğinin hemen hemen aynısı olan bir çekirdeğin ekimiyle başlıyor. Bahar mevsiminde ekiliyor ve ekim kasım ayları gibi tamamen olgunlaşmış ekşi kabak uzun kabak dediğimiz statüde oluyor, yarım metreye yakın, toprağını severse 60-70 santime kadar uzayabiliyor. Bal kabağı bitkisinin uzaması gibi uzuyor bir yerlere kendini sarıyor, orada salkım şeklinde bu meyvesini kabağını oluşturuyor. Bu meyveler ekim kasım aylarında tamamen olgunlaşmış oluyor, olgunlaşan meyveler toplanıyor, bir müddet içini çekip kuruması için bekletiliyor buna gününü alması için denir. Sonrasında üzerinde ince bir kabuk var 2 mm kalınlığında anca vardır bu soyulur ve içinden bu görünen doğal lif meydana çıkıyor. Bu lifi üreticiler kaynar suya batırıp çıkarırlar bu esnada içindeki çekirdekler dökülür ve en son halini alır."

"Kabak lifi vücuttaki selülitlerin azaltılmasında önemli bir etken"

Ürünün herhangi bir kimyasal ve petrol maddesi içermediği, toprakta bir tohumdan yetiştiği için tamamen doğal olduğunu vurgulayan Acar lifin faydalarını şu şekilde sıraladı; " Banyo kesesi olarak kullanılıyor. Kabak lifi vücuttaki selülitlerin azaltılmasında, ölü derinin atılması, vücudun gençleşmesi, kendini tazeleyip yenilemesi ve üzerindeki liflerin etkisiyle özellikle bacaklara masaj yapar şeklinde yapıldığında varisleri asgariye indirir, şikayetlerin ortadan kalkmasında bir artı oluşturur. Bildiğimiz kesenin içinde naylonlar var kimyasallar var nihayetinde bunları petrol ürünü olarak biliyoruz. Kabak lifi topraktan oluşan tamamen doğal bir ürün diğerine göre çok çok doğal ve güvenilir. Sattığımız vatandaşlarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Ama şunu eklemek isterim Uşak kaliteyi değil ucuzu arıyor. Kabak lifinden aldığınız keseden en az dört adet çıkar, yapay keselerle karışlaştırdığımızda arada çok bir fark yok. Lifi dört ay hiç sorunsuz kullanabilirsiniz. Dört ay sonra hala eskimemiştir ama bünyesinde bakteri ve mikrop barındırabileceği için kullanmamalı ve yenilenmeli."
Kaynak: iha