Bu yıl NTSR Fuarcılık tarafından ikincisi düzenlenen ‘Boatshop Tekne, Tekne Ekipman ve Aksesuarları Fuarı’ Marintürk İstanbul City Port’da önceki gün kapılarını açtı. Yatçılık sektörünün ikinci el tekneler için düzenlenen organizasyonu olan ve 170 şirketin 300’ün üzerinde markası ile katıldığı fuar 6 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

Hürriyet'in haberine göre, 900 milyon Euro değerindeki teknelerin sergilendiği fuarın ilk 2 gününde 50 adet ikinci el tekne satılırken,20’ye yakın da yeni tekne siparişi alındı. Fuara katılan teknelerin en ucuzu 5 bin 500 Euro olurken, en pahalısı ise 8 milyon Euro’luk fiyatıyla Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar’a ait olan özel yapım mega yat oldu.

İkinci el oluştu

Türkiye’de yat ve tekne satışlarının 2004 yılından sonra patladığını belirten NTSR Fuarcılık Fuarlar Direktörü Esin Aslıhan şunları söyledi: “Türkiye’de ikinci el tekne pazarı yoktu. Geçtiğimiz eylül ayında yaptığımız Boatshow’un ikinci el bölümündeki 45 tekne satılınca böyle bir ihtiyacın doğduğu fark edildi. Fuarın sonuna kadar teknelerin yüzde 80’inin satılacağını tahmin ediyoruz. ikinci el satışta en önemli konu, deneyip almaktır.

Pendik Marina’da deneme rahatlıkla yapılabildiği için alım işlemi de hemen gerçekleşiyor. Fuarda az sayıda da olsa sıfır tekne de yer alıyor. Boatshow yaparken, ikinci el için ayırdığımız alandaki teknelerin tamamı bitmişti. Biz de ayrıca bir ikinci el fuarı yapmaya karar verdik. Boatshow fuarına yetişmeyen, yapılmış ama denize hiç inmemiş sıfır tekneler de fuarda yer alıyor.”

Fuarı 6.300 kişi gezdi

Fuarın ilk gününe iş dünyası büyük ilgi gösterirken 6 bin 300 kişi yarı fiyatına satışa çıkan tekneleri görmek için fuarı ziyaret etti. Fuarda bir çok ünlü ismin de teknesi satışa sunulurken, Cem Yılmaz’ın teknesi 180 bin Euro’ya, Şahan Gökbakar’ın teknesi ise 210 bin Euro’ya satıldı. Fuarda, ünlülere ait teknelerden satılanlar arasında, Ömer Sabancı, Ömer Malaz ve Mehmet Hanif de bulunuyor.

Fuarda Azeri kökenli iş adamı Palmali Group’un sahibi Mübariz Mansimov’un 3.5 milyon Euro’luk teknesi,Ali Koç’un satışa çıkardığı ‘Yosma’ isimli tekne, Fenerbahçe’li Volkan Demirel’in ‘Number One’ isimli teknesi, Saruhan Tan’ın yarış teknesi, Mustafa Koç’un da uzunca bir süre kullandığı 1975 yılı yapımı Bennetti 85, İlker Tahincioğlu’da ait 4 milyon Euro’luk mega yat ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar’a ait olan 8 milyon Euro fiyatıyla fuarın en pahalı teknesi“Limitless” yer aldı.Ayrıca Sadettin Saran, Adnan Polat, Acun Ilıcalı, Sertap Erener, Nil Karaibrahimgil gibi birçok ünlünün de kullanmış olduğu tekneler fuarda sergileniyor.

Rakamlarla;

*Fuara 170 şirket, 300 marka ile katıldı.
*130 ikinci el, 25 sıfır, 19 tekne de stoktan satılıyor.
*6 Mayıs’a kadar sürecek fuara, 30 bin ziyaretçi bekleniyor.
*Fuar boyunca 450 kişi görev alacak.
*Fuarda görücüye çıkan 170 teknenin toplam değerleri
*900 milyon TL’ye ulaşıyor.
*Fuarın en ucuz teknesi 5 bin 500 Euro olurken, en pahalı tekne ise
*8 milyon Euro’ya alıcısını bekliyor.
*Marin, ekipman ve aksesuar ürünleri satan 60 şirket bulunuyor.

Teknesi Satılanlar;

*Cem Yılmaz - 180 bin Euro
*Şahan Gökbakar - 210 bin Euro
*Todor Jirkov- 4 milyon Euro.
*İlker Tahincioğlu - 3.5 milyon Euro
*Ömer Sabancı - Fiyat açıklanmadı
*Ömer Malaz - 2.5 milyon Euro
*Turgay Artam (Müzayedeci) - Fiyatı açıklanmadı
*Mehmet Hanif - Fiyat yok
*Mübariz Mansimov - 3.5 milyon Euro

 

Editör: TE Bilişim