UND TÜRKİYE İLE FRANSA ARASINDA DÜZENLİ RO-RO HATTI KURUYOR!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türkiye ile Fransa arasında düzenli Ro-Ro seferi başlatıyor. İlk seferi Nisan ayı başında yapılacak hat için Türkiye’de Tekirdağ Akport, Fransa’da ise Toulon Limanı kullanılacak. Proje ile Türkiye-AB arasındaki taşımalarda deniz ve karayolu sinerjisinin yakalanması hedefleniyor.

UND gemileri, nakliyecilerin en çok ihtiyaç duyduğu Tekirdağ-Toulon (Fransa)  arasında sefer yapacak. Demir almaya hazırlanan UND gemileri ile ilgili imza töreni bugün yapıldı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. olarak Türkiye ile Fransa arasında Ro-Ro seferi başlatmaya hazırlanıyor. Avrupa ile Asya ve Ortadoğu arasındaki 1 trilyon Dolarlık ticaretin geçeceği Modern İpek Yolu'nun önemli kolu durumunda olan yeni hat, hem Avrupa'nın Akdeniz'e açılmasını destekleyecek hem de Türkiye'nin Tarihi İpek Yolu üzerindeki kilit konumunu günümüze taşıyacak.

İlk seferi Nisan ayı başında yapılacak ve başlangıçta haftada karşılıklı 2 seferin gerçekleştirileceği hat için Türkiye’de Tekirdağ Akport, Fransa’da ise Toulon Limanları kullanılacak. Sürücülerin Toulon’a ulaşımı ise havayolu ile sağlanacak. Ro-Ro hattı ile maksimum kapasitede, yılda 19 -21 bin arasında aracın taşınması hedefleniyor.

Söz konusu hat seçilirken Türk taşımacısının talepleri ve hedef ülkelere olan dış ticaretimiz göz önünde bulunduruldu. Taşıma hattının hedef ülkeleri olan Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks ülkelerinin 2009 yılında ülkemiz ihracatındaki payı 23.5 Milyar Dolar ile yüzde 23, ithalatımız içindeki payı ise 22.5 Milyar Dolar ile yüzde 16 olarak gerçekleşti. Bu ülkelere 2009 yılında yapılan ihracat yaklaşık 58 bin adet araçla taşındı.
Hat ile Türk taşımacısının Afrika ülkelerine de kolay ulaşımı sağlanabilecek. Fransa limanlarından bağlantılı seferlerle Afrika’ya ulaşacak olan Türk taşımacılar, küresel krize rağmen 2009 yılında 15 Milyar Dolara çıkan bu bölgedeki ticaret hacmini 30 Milyar Dolar hedefine ulaştırmakta köprü görevi görecek.

GEÇİŞ BELGESİ KAYNAKLI SORUNLARA ALTERNATİF

UND olarak, karayollarında azimle ve devletin her kademesinden alınan destekle yürütülen ve “Kotasız Avrupa” mücadelesiyle AB-Türkiye ticaretinin artması hedeflenirken; oluşturulan alternatif denizyolu hatlarıyla bu hedefe daha hızlı ulaşılması amaçlanıyor.
Kurulmakta olan yeni “intermodal” taşıma hattı aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin önümüzdeki 10 yıllık ulaştırma politikası kapsamında, farklı taşıma türlerinin bir arada geliştirilmesini amaçlayan co-modalite, “Maritime Space Without Barriers” (Engelsiz Denizcilik Sahası) hedeflerine ve 2018 “Deniz Otobanları” hedefine de tam destek veriyor.

Sadece Türk taşımacılarına değil, Türkiye ve bölgesi ile AB arasındaki ticareti taşıyan tüm AB nakliyecilerine de büyük bir hizmet sunacak olan yeni hat sayesinde Türkiye-AB arasındaki taşımalarda deniz ve karayolu sinerjisinin yakalanmasına da katkı sağlanacak.

LİMANLARIN KONUMU

Hattın Limanları olan Toulon ve Tekirdağ Akport titizlikle seçildi. Fransa’daki Toulon Limanı, St Tropez ile Marsilya arasında otoyol bağlantılı, güçlü taşıma pazarlarına çok yakın bir liman. Toulon Paris’e 840 km, Lyon’a 400 km, Barcelona’ya 570 km, Lizbon’a 1.800 km, Brüksel’e ise 1.100 km uzaklıkta yer alıyor.

Tekirdağ Akport Limanı ise toplam 130.000 metrekare alana, 2.000 metre rıhtım uzunluğuna sahip Türkiye’nin örnek liman komplekslerinden biri durumunda. Hali hazırda Bandırma, Erdek ve Karabiga’ya 7 ayrı gemi ile Marmara Denizi içinde bağlantısı bulunan Akport’a UND projesinin başlaması ile Gemlik’ten de bir bağlantı yapılması planlanıyor. Böylece Anadolu’daki taşımacılar diledikleri takdirde Marmara Bölgesi’nde 250 kilometreyi aşkın bir mesafeyi by-pass edebilecekler.

Dinçşahin:  “UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. isimli bir şirket kurduk"

İmza töreninde  konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin; "Bugün burada bizim için çok önemli bir güne tanıklık etmek üzere bir aradayız. UND olarak uzun süredir gerçekleştirmeyi planladığımız Türkiye ile Fransa arasında düzenli bir Ro-Ro hattı kurma projemizi sizlerle ve sektörümüz ile paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz." dedi.

Avrupa ile Asya ve Ortadoğu arasındaki 1 trilyon $'lık ticaretin geçeceği Modern İpek Yolu'nun da önemli bir kolu olacak bu yeni hatın, Avrupa'nın Akdeniz'e açılma politikasını da desteklerken, Türkiye'nin Tarihi İpek Yolu üzerindeki kilit konumunu da günümüze taşıyacağını söyleyen Dinçşahin, Avrupa’ya açılacak yeni bir güzergah/kapı olacak bu hattın Türk taşımacılarınn geçiş belgesi ve diğer tarife dışı engellerden dolayı yaşadığı sıkıntıları hafifleteceğini aynı zamanda Türk mallarının hedef pazarlarına daha rekabetçi fiyatlarla ve daha hızlı şekilde ulaştırılmasına büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Dinçşahin; şöyle konuştu:

"Hat elbette Ro-Ro piyasasında da rekabetçi bir denge oluşmasına ve taşımacılarımızın bu alandaki seçeneklerinin artmasına da imkân verecek. UND olarak bu hattı oluşturmak amacıyla “UND Deniz Taşımacılığı A.Ş.” isimli bir şirket kurduk. İlk seferini Nisan ayı başında yapmayı planladığımız hat için Türkiye’de Tekirdağ Akport, Fransa’da ise Toulon Limanı’nı kullanılacağız. Projede maksimum kapasitede yılda 19.000 – 21.000 aracın taşınması hedefliyoruz. Sürücülerin Toulon’a ulaşımı ise havayolu ile sağlanacak.  Biz bu hattı seçerken Türk taşımacısının taleplerini ve hedef ülkelere olan dış ticaretimizi göz önünde bulundurduk. Taşıma hattımızın hedef ülkeleri olan Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks ülkelerinin 2009 yılında ülkemiz ihracatındaki payı 23.5 Milyar Dolar ile %23, ithalatımız içindeki payı ise 22.5 Milyar Dolar ile %16 oldu. Bu ülkelere 2009 yılında yaklaşık 58.000 adet sefer gerçekleştirdik. Hat ile Türk taşımacısı için ülkemizin yeni hedef pazarları arasında olan Afrika ülkelerine de önemli bir açılım sağlanacak. Fransa limanlarından bağlantılı seferler ile Afrika’ya ulaşacak olan taşımacılarımız, Afrika ile küresel krize rağmen 2009 yılında 15 Milyar Dolara çıkan ticaret hacmimizi 30 Milyar Dolar hedefine ulaştırmakta bir köprü görevi görecektir."

GEÇİŞ BELGESİ KAYNAKLI SORUNLARA ALTERNATİF

UND olarak karayollarında azimle ve devletin her kademesinden aldığımız yoğun destek ile yürüttükleri “Kotasız Avrupa” mücadelesiyle AB –Türkiye ticaretinin gerçek potansiyeline ulaşması hedeflenirken; oluşturulan alternatif denizyolu hatlarıyla bu hedefe daha çabuk ulaşmayı amaçladıklarını ifade eden Tamer Dinçşahin; "Kurmakta olduğumuz bu yeni “intermodal” taşıma hattı aynı zamanda, “Ulaşım ağlarıyla da bütünleşmeyi hedeflediğimiz Avrupa Birliği’nin önümüzdeki 10 yıllık ulaştırma politikası kapsamında “farklı taşıma türlerinin bir arada geliştirilmesini amaçlayan intermodalite, Engelsiz Denizcilik Sahası hedeflerine ve 2018 “Deniz Otobanları” hedefine de tam destek veriyor." dedi.

Dinçşahin; sadece Türk taşımacılarına değil, Türkiye ve bölgesi ile AB arasındaki ticareti taşıyan tüm AB nakliyecilerine de büyük bir hizmet sunacak olan bu yeni hattımız sayesinde Türkiye-AB arasındaki taşımalarda deniz + karayolu sinerjisini de yakalanmasına katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Projenin aynı zamanda hükümetin ve yerel idarelerinn çok önem verdiği Marmara Denizi içindeki iç su taşımacılığının geliştirilmesine de büyük katkı sağlayacağını belirten Dinçşahin,  hali hazırda Bandırma, Erdek ve Karabiga’dan bağlantıları bulunan Tekirdağ Akport Limanı bu konumu sebebiyle özel olarak seçildiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim