ULUSAL BARBAROS DENİZCİLİK KONGRESİ KOCAELİ’DE BAŞLADI.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’in de katıldığı Ulusal Barbaros Denizcilik Kongresi açılış töreniyle başladı. Kocaeli Üniversitesi, Barbaros Denizcilik Kulübü'nün düzenlediği Ulusal Barbaros Denizcilik Kongresi 26 Mayıs Salı Günü Wellborn Luxury Hotel Kocaeli'de açılış töreniyle başladı.

İlk gün 4 farklı oturumda 11 konuşmacı yer aldı. ''Deniz Hukuku'' oturumunda Prof. Dr. Sezer ILGIN ve Seyfullah Sarı ; ''Denizcilik Eğitimi'' oturumunda Prof. Dr. A.Guldem Cerit, E.Oğuzhan Ağca ve Cem Erdem ; ''Limanlarda İş Güvenliği ve Çevre'' oturumunda Kürşat Bal, Ogün Çevik ve Gökhan Özalp ; ''Kocaeli Denizcilik Tarihi'' oturumunda F.Yavuz Ulugün, Yusuf Akmeşe ve Mustafa Hergüner sunumlarını gerçekleştirdiler.

Açılış konuşmacıları; UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Cem Erdem, Kocaeli Liman Başkanı İlker Tuncer, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Barbaros Denizcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, DTO Kocaeli Temsilcisi Av. Vedat Doğusel ve Yıldız Bilge hanımefendiden oluşmaktadır.

UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Cem Erdem, sözlerine kongrelerin önemi; okul ve öğrencilerin bu düzenlemelerde etkin rol alması o kişiler ilerde aktif bir şekilde hızlı yol alacaklarından emin olduğunu söyleyerek başladı.

Bu tür öğrenci destekli organizasyonlara katılım sağlamaktan yana olduğunu belirten Erdem, bu ay içinde İzmir'de öğrencilerin düzenlediği bir kongreden sonra aynı ay içinde burada da bulunmaktan büyük keyif aldığını belirtmiştir.

Kongreyi düzenleyen arkadaşlara sonsuz başarılar dileyerek sözlerini sonlandırmıştır. Kocaeli Liman Başkanı İlker Tuncer, sözlerine 25 yılını denize vermiş biri olarak burada denizcilerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Denizciliğin gelişimi insanoğlunun oluşturduğu coğrafi keşifleri, sanayi devrimi, buharlı gemiler deniz taşımacılığını başka boyutlara taşıyan önemli olaylar olduğunu belirtti. Ülkemizin üç tarafınında denizlerle çevrili olmasının çok avantajlı bir durum olduğunu söyleyen Tuncer, bu avantajı lehimize çevirmek için gerekli yatırım ve desteklerin olması gerektiğini belirtmiştir. Bunun için yetkinlik, bilgi , tecrübe ve altyapıya sahip olduğumuzu belirten Tuncer, ancak azim, kararlılık ve birlikte düşünmeye ihtiyacımız olduğunu söyleyerek konuşmasını sonlandırmıştır.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, konuşmasına Kocaeli Üniversitesi'ni tanıtarak başladı. Okul bünyesinde 75.000’e yakın öğrencinin bulunduğunu belirten Hülagü, üniversitenin marka değeri haline getirilmesi için çok çalışmalarının gerektiğini vurguladı. 24 Avrupa ülkesi, 139 üniversite ile Erasmus anlaşmaları olduğunu söyleyen Hülagü, akademisyenlerinde yurtdışında çalışma imkanı bulabilmesi için finansal kaynak noktasında yardımcı olacaklarını belirtti.

Denizcilik kültürümüzün az gelişmiş olduğunu söyleyen Hülagü, ecdadımızdan büyük bir bilgi birikimine sahip olmamıza rağmen yeni nesillere bu bilgileri aktarmakta yetersiz kalınmasından bahsetti.2020 yılına kadar yetiştirilecek öğrenciler iş garantisi olduğunu söyleyen Hülagü, tersanelerinde dershaneye dönüşmesinde ilimizin öncülük edeceğine inandığını söyledi. Son olarak en kısa zamanda Barbaros Denizcilik Yüksekokulu'nu da Fakülteye çevirmek istediklerini belirtti.

Barbaros Denizcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, sözlerine gelişmiş olan ülkelerin neredeyse tamamının denizcilik olarak da en üst düzeyde olduklarına değindi. Hem tarihsel bilgi ve tecrübeye sahip olduğumuzu hem de jeopolitik konumu sebebiyle ülkemizin denizcilik alanında söz sahibi olma yolunda ilerlemekte olduğundan bahsetti. İlimiz de stratejik olarak denizciliğin önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi ve bu bağlamda bulunduğumuz bölgeyi en iyi yerlere taşımak için çok çalışılması gerektiğine inandığını belirtti.

Akademik hayatı boyunca 20 yıl yurtdışında hemen hemen her ülkede farklı bilim insanlarıyla çalıştığını hem de farklı ülkelerden birçok öğrencisinin olduğunu belirten Gündoğdu, bu kongreyi düzenleyen öğrencilerinin onlardan hiçbir eksikleri olmadığını hatta fazlalarının olduğunu söyleyerek konuşmasını sonlandırmıştır.

DTO Kocaeli Temsilcisi Vedat Doğusel, konuşmasına kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen öğrenci arkadaşların azmi ve çabası için teşekkür etmesiyle başladı. DTO'nun toplamda 600 küsur üyesinin bulunduğuna değinen Doğusel, DTO'nun ülkedeki en büyük yapılanmalardan biri olduğuna değinen Doğusel, Kocaeli'nin de deniz ticaret hacminden iyi bir pasta payı elde ettiğini ve aylık körfeze giriş-çıkış yapan gemi sayısının yaklaşık 1000 olduğunu söylemiştir.

Ülkemizde denizcilik adına her şeyin mevcut olduğunu söyleyen Doğusel, buna karşın nitelikli eleman konusunda yaşanılan sıkıntıların varlığından söz etti. Denizci olmak için kişinin ilkokuldan itibaren eğitilmesi gerektiğine inandığını söyledi. Kocaeli'nin Türkiye'nin en büyük denizci kenti olma yönünde ilerlediğini belirten Doğusel, buna hep beraber destek verilmesinin gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yıldız Bilge : ''Sevgi ve saygı bugünlerde eksikliğini hissettiğimiz değerler. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyor, hepinize başarılar diliyorum.'' diyerek iyi niyetlerini konuşmacılar ve katılımcılara iletti.

Editör: TE Bilişim