Ukrayna: "Tahıl ihracatı" Eylül ayında 3 milyon tona ulaşacak"

İhracat, işgalden önce ayda 5 milyon tondu

Karadeniz güvenli koridoru, Odesa, Chornomorsk ve Yuzhnyi'nin 'ücretsiz ve gelen dökme yük gemilerini barındırmaya hazır' üç limanında rıhtımları temizledi.

UKRAYNA altyapı bakan yardımcısı Yuriy Vaskov, Lloyd's List'e verdiği demeçte, UKRAYNA'nın üç tahıl ihracat limanının "iki ila üç hafta" içinde ayda 3 milyon tona eşit bir hızla sevkiyat yapabileceklerini söyledi.

Toplam 370.000 tonluk ilk 12 sevkiyat, son günlerde İstanbul merkezli Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından denetlenen güvenli bir Karadeniz tahıl koridoru üzerinden Ukrayna'nın Odesa, Chornomorsk ve Yuzhnyi limanlarından yola çıktı.

Bakan, rıhtımların artık ücretsiz olduğunu ve gelen dökme yük gemilerini barındırmaya hazır olduğunu, çünkü Şubat işgalinden bu yana gemilerin yüklerle ayrılmasından bu yana orada sıkışıp kaldığını söyledi.

Kiev'den telefonla konuşan Bay Vaskov, "Eylül ayına kadar üç limandan 3 milyon ton (tahıl) ihracatımız olursa, bunun iyi bir iş olacağını düşünüyorum" dedi. Buna iki ila üç hafta içinde ulaşacağız” dedi.

Bu, Bay Vaskov'un, tahıl koridoru konseptine olan ticari güven arttıkça ulaşılabilir olduğunu söylediği, her bir limandan günde beş geminin kalktığı anlamına geliyor.

Ukrayna hükümetinin deniz işlerinden sorumlu bakanının değerlendirmesi, koridoru denetleyen Birleşmiş Milletler'den, kavram kanıtlamalı seferlerin ardından ihracatta "büyük bir artış" beklentisine olumlu katkıda bulunuyor.

Rus liman ablukaları sevkiyatları durdurmadan önce, üç limandan yapılan tahıl ihracatının yaklaşık 5 milyon ton olduğu tahmin ediliyordu.

Ablukanın kaldırılması, rekorlara tırmanan ve küresel enflasyon korkularını ve yaklaşan bir insani gıda krizi tahminlerini besleyen küresel tahıl fiyatlarını hafifletti.

Avustralya tarım departmanına göre, Ukrayna 30 Haziran 2021'de sona eren 12 ayda yaklaşık 17 milyon ton veya dünya buğdayının yaklaşık %10'unu ihraç etti. Yaklaşık 20 milyon ton buğdayın Ukrayna limanlarındaki tahıl silolarında sıkışıp kaldığı söyleniyor.

Ülke aynı zamanda önemli bir yağlı tohum, mısır ve arpa ihracatçısı ve Temmuz ve Ağustos 2021'e kadar Odesa limanında takip edilen yaklaşık 108 dökme yük gemisiyle panamax, supramax ve handsize gemilerin işvereni.

Bay Vaskov, ülke ordusu tarafından üç limandan açık deniz alanına giden ve iyi çalışan 14 güvenli geçiş olduğunu söyledi. Sürüklenen mayınlardan kaynaklanan riskleri kabul etti ancak “teknik olarak koridorlar hazır” dedi.

Ayrıca, “10'dan fazla” mevcut olan mayınlardan kaçınmak için gemileri limandan güvenli bir şekilde yönlendirmek için destek sağlamak için yeterli römorkör vardı.

Bakan "Römorkör açığımız yok" dedi. “Süre için ihtiyacımız olan tüm römorkörlere sahibiz; hazırlar, mürettebat gemide ve çalışmaya hazır.”

İddia, sınırlı römorkör sayısının, ihracatın işgal öncesi görülen seviyelere ulaşmasını engelleyeceğine dair endişeleri gidermeyi amaçlıyordu.

Bay Vaskov, koridoru kullanmak için kayıtlı 15 gemi olduğunu - giden ve gelen - ve savaş riski sigortacılarının güvenlik ve yaşayabilirlik konusunda giderek daha rahat olduklarını söyledi.

Türkiye'nin aracılık ettiği 29 Temmuz'da imzalanan anlaşmaya göre, silah kaçakçılığına karşı gemi denetimleri de yapan KİK tarafından yönetilen uygulamalarla 10 deniz mili koridoru ile hububat ve gübre ihracatı korunuyor.

Kaynak: Lloyds' List

Editör: CAHİT İSTİKBAL