Tuzla'da İTÜ Denizcilik Fakültesi Yerleşkesinde dün 132. si düzenlenen Geleneksel Balık Günün'ne katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Ahmet Arslan; burada bir konuşma yaptı. Konuşmasını yaptıktan sonra 40, 50 ve 60 yıllık mezunların plaket törenine de katılan Ahmet Arslan, daha sonra duygu ve düşüncelerini DenizTV'den Hazal Ocaklı'ya anlattı.

"Balık günü güzel bir gelenek"

Bakan Ahmet Arslan, balık günü ile ilgili düşüncelerini şu şekilde aktardı:

"Balık Gününün en güzel tarafı, güzel bir geleneğin devam ettiriliyor olması. Bugün 132. si yapılıyor. Denizciler ekip ruhu ile çalışır, birbirlerine güvenir ve hiç unutmazlar. Bu da onun bir göstergesi. Daha yeni mezun olmakta olan arkadaşlarımız ile 40 yıllık, 50 yıllık, 60 yıllık bu sektörde hizmet veren abilerinin, büyüklerinin buluştuğu bilgi ve görgü paylaşımının bir noktada toplandığı bir ortam.Bu bakımlardan ben gerçekten çok önemsiyorum. Bugün arkadaşlarla, denizci dostlarla meslektaşlarımızla bir arada olmak ve onlarla hasbihal etmenin memnuniyetini yaşadım. Kendi yuvamızda, kendi üniversitemizde kendi fakültemizde olmanın da ayrıca bir hazzı vardı. Arkadaşları tebrik ediyorum. Güzel tarafı güzel bir geleneğin devam ettirilmesi, o yüzden de arkadaşlarımı ayrıca tebrik ediyorum." 

Staj Gemisi Müjdesi

Balık Günü dolayısıyla öğrencilere Staj Gemisi müjdesi de veren Bakan Arslan, işletilmesinde sürdürülebilirliğin sağlanması halinde gemiyi inşa edip öğrencilerin hizmetine sunacaklarını belirtti. Arslan, şunları söyledi:
"Denizcilik mesajına verilen o kadar çok mesaj var ki. Burda bulunulan ortamla ilgili özellikle arkadaşlarımızın sektöre çıkmadan önce kendilerini iyi yetiştirmeleri daha donanımlı olmaları gerektiğini söyleyebilirim. Tabii ki bunların başında dil öğrenmek geliyor. O konuda da bizim üzerimize düşen ne varsa bakanlık olarak biz bunun gereğini yapacağız. Staj gemisi ihtiyaçları var onbu da rektör hocamla konuştuk. İnşallah işletmesinin sürdürülebilir olması adına üniversitelerimiz, eğitim kuruluşlarımız bir araya gelecekler. Biz de inşası ile ilgili gereğini yapacağız. Böylece arkadaşlarımızın, öğrencilerimizin geleceğin denizcilerinin staj gemisi ihtiyacını karşılamış olacağız. "

"Yatlara Türk Bayrağı çekilmesiyle ilgili düzenleme bir kaç güne geliyor"

Son günlerde denizcilik sektörüne yönelik yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Bakan Ahmet Arslan, şunları kaydetti: 

"Genel denizcilik anlamında söyleyecek olursam; son günlerde bir çok düzenlemeler yapıldı. Tersane kiralarının 49 yıla çıkartılması, kira bedellerinin belli bir rakamdan cironun binde birine indirilmesi çok önemli bir düzenleme idi. TUGS (Türk Uluslararası Gemi Sicili) ile ilgili önemli düzenlemeler yaptık. Hakeza özellikle yabancı bayrak çeken çok sayıda yat, tekne, geziyor sahillerimizde bu bizi rahatsız ediyor. Onların Türk Bayrağı çekebilmesi adına da şu an bir düzenleme yapmaktayız. Kolaylıklar getiriyoruz. Artık yabancı bayrak taşıyan tekneler değil, kendi bayrağımızı taşıyan tekneler denizlerimizde, koylarımızda, marinalarımızda gezsinler istiyoruz. Bunun düzenlemesini de bir kaç güne inşallah çıkartacağız."

"Sektörün önü açık, denizciler iktidarda"

Sektörün önünün açık olduğunu, denizcilerin iktidarda olduğunu vurgulayan Bakanı Ahmet Arslan, sektöre elele vererek tüm sorunların üstesinden geleceklerini söyledi. Arslan, şöyle dedi: 
 
"Sektörün önü açıktır. Denizciler iktidardadır. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Milli Eğitim Bakanı, bir çok denizci var. Denizciliğin kıymetini bilen böyle bir kadro ile de inşallahi biz sektörle birlikte daha da büyüyeceğiz, daha da gelişeceğiz"