Türkler Avrupa’dan firma satın alabilir

Numarine CEO’su Ömer Malaz krizle birlikte Türk şirketlerine de Avrupa’da yat firmalarından birini satın alma şansı doğduğunu ifade etti.

Kriz öncesi Dubaili Abraaj Capital’i kendine ortak alan Numarine, Avrupa pazarından sonra Ortadoğu pazarına açılacak. Numarine CEO’su Ömer Malaz, “Kriz nedeniyle ABD ve Avrupa pazarları yüzde 15 daraldı. Ortadoğu’nun en fazla yat satışını yapan ortağımızla yeni pazarlara açılacağız” diye konuştu.

Ömer Malaz, krizle birlikte yabancı firmaların yerli yat üreticilerini satın alabilecekleri gibi bunun tersinin de olabileceğini ifade etti. Türk şirketlerin de Avrupa’da ilk 10’da olan yat firmalarından birini satın alabileceğini söyleyen Malaz, Arap ortaklarıyla birlikte Numarine’nin böyle bir yatırım planları olup olmadığı sorusu üzerine “Şuan için var veya yok diye bir şey söyleyemem ama neden olmasın” dedi. 

Numarine’nin teknesi fuara sığmadı

Numarine, Ortadoğu ve Asya pazarındaki etkinliğini artırmak üzere Dubai'de "Numarine Middle East" şirketini kurdu. Fuara iki farklı modeli ile katılan Numarine, yılda farklı boylarda 25 tekne üretebiliyor ve teknelerin fiyatları 650 bin-6 milyon Euro arasında değişiyor. Numarine'in, Avrasya Boat Show'a 55 HT ve 55 Fly modelleriyle katıldığını belirten Malaz, "Özellikle aileler için tasarlanmış olan 55 Fly modeli ailenin tüm ihtiyacına cevap verecek şekilde, geniş depolama alanı ve naturel ışık düşünülerek tasarlanmış. 55 HT modeli ise Numarine'nin spor modelleri arasında, agresif çizgilerin yüksek performansla buluştuğu modelde gösterişli bir dizayn ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Fuarda yer alan teknelerin fiyatları 650 bin ve 715 bin Euro arasında değişiyor. Bugüne kadar 55 tekne inşa ettiklerini söyleyen Malaz, 31 metre büyüklüğündeki tekneyi kapıdan sokamadıkları için getiremediklerini dile getirdi. 2009 yılında siparişler önceden alındığı için çok sıkıntı çekmeyeceklerini ifade eden Malaz, sektörde yüzde 15-20’lik daralma yaşandığını ve 2010 yılının sıkıntılı geçeceğini ifade etti. Herkesin krizden sonra ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyleyen Ömer Malaz, bu nedenle şuan için yatırım planlarının olmadığını kaydetti.

2007’de ABD Cigarette firmasından sipariş aldıkları 40 tekne siparişinin sadece 4’ünü teslim edebildiklerini ifade eden Malaz “Bu anlaşmadan vazgeçilme nedeni Euro - dolar paritesindeki dengesizlik oldu. Biz satışımızı Euro üzerinden yapıyorduk, pariteden dolayı maliyetleri artınca anlaşma sona erdi” dedi.

Editör: TE Bilişim