Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. Yıldönümü nedeniyle İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’ün mesajı yayınladı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Öztürk, “Kurtuluş Savaşı ile işgal kuvvetlerine karşı zafer kazanan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, bugün 98 yıllık asırlık bir çınar oldu. Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti, 85 milyonu ortak sevinç ve hedef doğrultusunda aynı göğün altında, aynı toprağın üstünde buluşturuyor” dedi.

Saltanatın kaldırılmasının ardından yönetim şekli olarak Cumhuriyetin seçilmesi, halifeliğin kaldırılması, kadınlara eşit vatandaşlık hakkı getiren Medeni Kanun’un kabulü, harf devrimi ile eğitim ve öğretimin yaygınlaştırılması, laikliğin benimsenmesi ile Türkiye’nin uygar ülkeler safında en önde yer aldığını dile getiren Öztürk, “Büyük Önder Atatürk’ün sözleriyle Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesi olmuştur. Kadınlar oy kullanma, söz söyleme, eşit miras hakkına kavuşmuş, çocuklarımız ücretsiz ve eşit eğitim hakkından yararlanma fırsatına kavuşmuştur. Dünyada birçok ülke, bağımsızlık ve kalkınmada Cumhuriyetimizi örnek almıştır” diye konuştu.

Cumhuriyetin başlattığı bağımsızlık hedefi doğrultusundaki ekonomi politikalar ile Türkiye’nin, basit bir tarım toplumu olmaktan çıktığına,  kendi ihtiyaçlarını karşılayan, üretimini dünyaya satan bir sanayi ülkesi olarak dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeyi başardığına dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti: “1925 yılında 200 milyon doları ancak bulan ihracatımızın bugün 200 milyar doları aşması, Cumhuriyetin kurduğu altyapı ile mümkün olmuştur. Cumhuriyetin Türk denizciliğine en büyük armağanı, Kabotaj Kanunu ile ülkemiz limanlarımız arasında sadece Türk bayraklı gemiler ile taşımacılık yapılması kararıdır. Atatürk’ün derin öngörüsü ile denizcilikte başlayan atılım sayesinde Türk deniz filosu Akdeniz’in en güçlü deniz filolarından biri olmuştur”.

Öztürk, “Bu düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin kurucularını saygı ve minnetle anıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşayacağına inancımızı belirtiyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hepimize kutlu olsun” dedi.

Editör: TE Bilişim