Türk Ressamın Uluslararası Başarısı 

Ressam Mustafa Günen, alanında önemli bir uluslararası başarıya imza attı. Sanatçıya ''Caught in a Gale'' isimli tablosunun satıldığı New York'taki dünyaca ünlü Christie's Müzayede Evi'nden gelecek açık artırmalara katılması için davet ve teşekkür mektubu geldi.

Günen, tablosunun 3 Aralıktaki açık artırmada 8 bin 750 dolara satıldığını söyledi.

''Maritime'' adlı açık artırmaya deniz ve gemi temalı tabloların katıldığını aktaran Mustafa Günen, 2005 yılında yaptığı 109X203 ebatlarındaki yağlı boya tablonun azgın dalgalar üzerindeki bir gemiyi tasvir ettiğini söyledi.

Rockefeller Plaza'da düzenlenen müzayedede ekonomik krizin de etkisiyle katılan 137 tablodan ancak 56'sının satıldığını ifade eden Günen, ''Bunların arasında benim eserim de var. Türk insanı adına gurur verici buldum'' dedi.

Bu davetin öyküsünün daha önce katıldığı bazı uluslararası müzayedelere dayandığını anlatan Günen, tanınmış bir İngiliz koleksiyonerin, resmini ''İngiltere'deki evler için çok büyük'' şeklinde nitelendirdiğini, ancak daha sonra eseri ebat olarak büyük bulmasına rağmen satın aldığını belirtti.

Deniz ve teknelere ilişkin büyük ebatlı çalışmalar üzerinde yoğunlaştığına işaret eden ressam, bu koleksiyonerin söz konusu çalışmasını satın almasının ardından da Canterbury'de geleneksel bir festival kapsamında da yapıtının sergilendiğini kaydetti. Günen, daha sonra resmini gören Christie's Müzayede Evi'nde görevli bir uzmanın yapıtlara olan beğenisini dile getirdiğini aktardı.

-''GENELDE YAŞAYAN SANATÇILARA İTİBAR ETMİYORLAR''-

Christie's Müzayede Evi'nin açık artırmalara katılacak ressamları belirlerken önemli kriterlerinin bulunduğunu ve tablo seçerken titiz davrandıklarını anlatan Günen, ''Genellikle yaşayan sanatçılara itibar etmiyorlar'' diye konuştu.

Müzayede evinin 18. yüzyıl ressamları ile ilgilendiklerini ilettiğini de belirten Günen, daha sonra kendisine ulaşan elektronik postayla kabul edildiği yönünde bilgi verildiğini söyledi.

Eserinin kabul edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Mustafa Günen, ''Bana ilettikleri mektupta da eserimi çok beğendiklerini söylediler ve önümüzdeki yıl düzenlenecek açık artırmaya da katılmamı istediler'' dedi.

Yaşamını resim sanatına adadığını ve bu nedenle ilk sergisini düzenlemek için evini sattığını ifade eden Günen, denize olan tutkusu nedeniyle bu temayı içeren resimler yaptığını kaydetti.

Ressam Mustafa Günen, ''New York'lu bir sanat eleştirmeni, benim resmimi görerek, '1995'ten beri görülmeyen bir teknik beceride yapılmış' diye yazdı. Deniz resmi yapmak zordur. Bazıları tekneyi koymadığında suyu suya benzetemiyorlar'' sözleriyle deniz teması içeren resim yapmanın zorluklarını da aktardı

Editör: TE Bilişim