Türk tanker gemisi Tunus-Malta arasında uluslararası sularda boğulmak üzere olan mültecilere yardım etti. Gemiye alınan 139 mülteci İtalya Sahil Güvenlik Ekiplerine teslim edildi.
Gemideki Mühendis Seyit Özman, "İçinde çok sayıda insan vardı, küçük bir gemiydi. Yola devam etmek için bizden yakıt talep ettiler. Ancak gemiye yaklaştığımızda geminin su almaya başladığını gördük, onlarda bunu fark etti.Yakınlarda başka gemi yoktu. Gemiye alma durumunda kaldık, yoksa muhtemelen öleceklerdi" dedi.

İtalyan Polisi Gemide 27 Milyon Dolarlık Kokain Buldu İtalyan Polisi Gemide 27 Milyon Dolarlık Kokain Buldu

 Beks Bodrum adlı gemi, Tunus-Malta arasında seyir halindeyken, İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin; tahliye talebi bulunan bir mülteci botunun olduğu çağrısı üzerine verilen koordinatlara yönlendi. Fas-Malta arasında uluslararası sularda su alan mülteci botunu fark eden gemidekiler, boğulmak üzere olan 139 kişiye yardım etti.

Manevra yaparak mülteci botuna yanaşan gemi, denize düşen ve teknede bulunan mültecileri kurtardı. İtalyan yetkililerle iletişime geçildikten sonra kurtarılanlar sahil güvenlik ekiplerine teslim edildi.

Turk Tanker Gemisi Uluslararasi Sul Pzmq

Korku dolu anlar, gemi personelinin cep telefonu kameralarına yansıdı.

"SAĞLIK DURUMLARI YERİNDE" 

İstanbul'daki ofiste bulunan geminin kaptanlarından Tuncay Erdem, “Gemimiz İstanbul'dan kalkmıştı ve Tunus Limanı'na tahliyeye gidiyorduk. Tahliyeye giderken Malta açıklarında bir mülteci botunun yardım sinyalini aldı. Bunun üzerine o bölgeye ilk intikal eden Beks Bodrum gemimiz oldu. Kaptanın soğukkanlı güzel bir manevrasıyla batmak üzere olan teknedeki insanları gemiye aldı. Tam olarak 139 kişi, 3 kişi kayıp. 138'i erkek biri kadın olduğu raporlandı. Gemiye çıkanların sağlık durumları yerinde, direkt ilk müdahaleler yapıldı. Su, yiyecek temin edildi. Bütün ihtiyaçları karşılandı. Gemidekiler gelen İtalyan sahil güvenlik ekiplerine teslim edildi. Şu anda sadece bizim personelimiz var. Seyir halinde Tunus limana doğru aynı bıraktığı yerden bu sabah itibariyle harekete geçmiş durumda. Kendi personelimiz harici şu anda mülteci kimse kalmadı gemide" dedi.

"BİZDEN YAKIT TALEP ETTİLER" 

Gemide görevli Türk Mühendis Seyit Özman ile yapılan görüntülü görüşmede "İstanbul’dan Tunus’a tahliyeye giderken son 4-5 saatlik yolumuz kaldığında gemide genel alarm geçildi. Bu sırada Sea Bird yani uçan kuşlardan anons geçildiği bilgisi geldi. Kurtarılmayı bekleyen bir filikanın olduğu bilgisi geldi. Yaklaşık 1 saatlik yolun ardından filikayı gördük. İçinde çok sayıda insan vardı, küçük bir gemiydi. Yola devam etmek için bizden yakıt talep ettiler. Ancak gemiye yaklaştığımızda geminin su almaya başladığını gördük, onlarda bunu fark etti. Yakınlarda başka gemi yoktu. Gemiye alma durumunda kaldık, yoksa muhtemelen öleceklerdi, yola devam edecek durumları yoktu" dedi.

"1 SAAT SONRA BİRİNİ DAHA KURTARDIK" 

Tahliye edilen 139 kişi olduğunu söyleyen Özman, “Aralarında Suriyeli, Filistinli, Mısırlı, Etiyopyalı, Cezayirli farklı milletten insanlar vardı. Birisi kadındı ve Etiyopyalıydı. O sırada gemi haricinde 3 kişinin daha olduğunu söylediler. Biz o sırada arama kurtarma faaliyetlerine de katıldık. Sea Bird’ler bize lokasyon bildirdikçe o noktalara giderek arama yaptık. Onları aldıktan 1 saat sonra bir kişiyi daha kurtardık. 2 saat daha yol gittikten sonra bize 2’inci bir anons daha geldi, ‘Yakınlarda bir tane filika daha var, onun için de de insanlar olabilir. Onları da kurtarın’ dendi. Gittik o filikaya baktık, o filika boştu. Kurtardığımız mültecileri İtalyan makamlarına teslim ettik. İtalya bayraklı bir gemi geldi. 139 kişi saydık, teslim ettik. Şuan yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

Editör: Nermin İstikbal