Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Novakşot Limanında

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Afrika'daki misyonu çerçevesinde üçüncü liman ziyaretini Novakşot'a yaptı.

Dünya denizlerinde sancak ve varlık göstermek, Türk dış politikasını desteklemek, uluslararası deniz eğitim tatbikatları yapmak gibi önemli misyonlarla Afrika kıtasının sularında Türk bayrağını dalgalandıran Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'na (TDGG) bağlı dört savaş gemisi, Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta limana ulaştı.

Türkiye'nin Novakşot Büyükelçiliği'nde basın açıklaması yapan TDGG Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Moritanya'nın, TDGG'nin batı Afrika'daki ilk durağı olarak kabul edildiğini kaydetti. Tuğamiral Dede, ziyaretin hedefinin, özellikle deniz cinayetleri ve deniz korsanlığına karşı eğitim amaçlı tatbikat yapmanın yanı sıra Afrika Deniz Kuvvetleri'nin gücünü artırmak olduğunu belirtti. Ziyaretin askeri konularla sınırlı olmadığını dile getiren Dede, TDGG'nin gittiği yerlerde gıda ve tıbbi yardımlarda bulunacağına işaret ederek, Türkiye-Moritanya askeri işbirliğinin çok iyi olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya da Türkiye-Moritanya askeri anlaşmalarının 2002 yılında başladığını ve ilk anlaşmanın Moritanya jandarmasını geliştirme konusunda yapıldığını ve daha sonra askeri işbirliğini etkinleştirmek amacıyla bir dizi anlaşma imzalandığını ifade etti.

Bu arada TDGG Komutanı Tuğamiral Dede, aralarında Moritanya Deniz Kuvvetleri Komutanı es-Salik Valed Bab ve Moritanya Ordu Komutanı Yardımcısı Hanan Valed Hanan'ın da aralarında bulunduğu askeri yetkililerle bir araya geldi. Moritanyalı askeri yetkililer TDGG'ye bağlı savaş gemilerinde bir gezinti yaparak gemilerdeki tıbbi teçhizat ile savaş gemisinin yaptığı eğitim hakkında bilgi aldı. Türkiye'nin askeri ve güvenlik konusundaki işbirliğini takdir eden Moritanyalı askeri yetkililer, bu rolün ileride daha da güçlendirilmesini istedi. TDGG, 17 Mart'ta Türkiye'den yola çıkarak ilk liman ziyaretini Tunus'a yapmış ve daha sonra İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'nı ziyaret etmişti.

Bugün Novakşot'tan ayrılarak Senegal'in başkenti Dakar'a doğru yol alacak 800 kadar Türk askerinin görev yaptığı TDGG, misyonu boyunca toplam 15 bin milden fazla yol kat edip, 24 ülke, 26 liman dolaşacak ve 27 Haziran'da Türkiye'ye dönecek.

Editör: TE Bilişim