Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TKİ tesislerinde enerji sektöründe 2010 yılı değerlendirmesi ve 2011 yılı beklentilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun akaryakıt fiyatlarına dönük bir çalışma olup olmadığı ve 2011 yılında doğal gaz ve elektrikte zam yapılıp yapılmayacağını ilişkin sorusu üzerine Yıldız, primer enerji kaynaklarından petrol ve doğal gaza bakıldığında yurtdışında ciddi bir hareketlenme olduğunu gördüklerini, yılbaşında 75 dolarlar civarında olan ham petrol fiyatlarının şu anda 95 doları bulduğunu söyledi.

Ulaşım sektörüyle ilgili dengelenebilecek bir kısım varsa bunu Maliye Bakanı ve Hazineden sorumlu Başbakan Yardımcısı ile konuşmanın daha doğru olacağını belirten Yıldız, enerji açısından bakıldığında da kendilerinin 2010 yılında yerli üretimle dengeleyerek balans ettikleri bazı kısımlar olduğunu söyledi.

Fiyatlara siyasi bir müdahalenin söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Kamu karlarının bir kısmının vatandaşın hakkı olduğu gerekçesiyle, biz yerli kaynaklardan ürettiğimiz üretim karlarının bir kısmını enerjinin bazı kalemlerinde karşıladık. Enerjideki fiyat yükselmesine gerekçe gösterilecek bir rakamı yine enerji girdileriyle balans ettik. Ama vergi ile kısmı bana sormanız doğru olmayabilir onu ilgili Bakan arkadaşlarımızla görüşmeniz daha doğru olur. 8 yıl içerisindeki yatırımlarda kamuya yük olmadan; enerji sektörünün kendi yapılanmasına sağlamaya dönük çalışmalar yaptık. Başbakanımızdan, Maliye Bakanımızdan, enerji sektörü olarak artı hiç bir ödenek istemedik. Özel sektör 2010 yılı için çok iyi bir performans gösterdi, 2011 yılında da umuyorum ki daha az performans göstermeyeceklerdir."

Bakan Yıldız, enerji sektörü içindeki kalemlere bakıldığında da özellikle yakın vadede doğalgaz ve elektrik ile alakalı bir zam görünmediğini hesap ettiklerini belirtirken, fiyatların 3 aylık tarifelere göre belirlendiğini, bu fiyatlamalara, tarifelere müdahale etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.
Yıldız, "ancak enerji kalemlerinden kamunun kazandığı kazançları vatandaşlarımızla paylaşmak bizim en temel görevlerimizden biridir" dedi.

-NÜKLEER ENERJİ KONUSU-
Nükleer santrale dönük görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de Bakan Yıldız, Japonya ile görüşmeler yaptıklarını, Fransa ile de nükleer güç santralleri ile ilgili görüşme yaptıklarını söyledi.
Bu çerçevede Fransa’nın Türkiye’de nükleer santral yapma talebi olduğunu bildiren Yıldız, bunu değerlendirdiklerini, 3 ekip kurduklarını, Rusya, Japonya ve Fransa masası oluşturduklarını, Fransa ile alakalı da bir çalışma başlatıklarını kaydetti.
Şu anda Japonya ile görüşmeleri ağırlıklı olarak sürdürdüklerini belirten Yıldız, Fransa’da hangi şirketlerin istekli olduğuna ilişkin bir soru üzerine de, Fransa’da Areva, GDF ve EDF gibi önemli enerji şirketlerinin bir kısım tekliflerinin olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, Japonya ile görüşmeleri öne almak kaydıyla bunu değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.

BOĞAZ'DAKİ TRAFİK
Dünyanın en önemli bir o kadar da tehlikeli doğal dar su yolu olan İstanbul Boğazı’ndan 2009 yılında 9 bin 299’u tanker olmak üzere 51 bin 422 gemi geçiş yaptı. Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, coğrafi yapısı, darlığı, kuvvetli akıntıları ve keskin dönüşleri ile dünyanın önemli fakat bir o kadar da tehlikeli doğal dar su yolu olan 17 mil uzunluğundaki İstanbul Boğazı’nda, günde 2 bin 500’ün üzerindeki bölgesel deniz trafiği ile 2 milyonu aşkın insan taşınıyor.

Deniz trafiğinin bu kadar yoğun yaşandığı İstanbul Boğazı’ndan 2009 yılında 32 bin 297’si uğraksız olmak üzere 51 bin 422 gemi geçiş yaptı. Bu gemilerin 3 bin 871’i 200 metreden daha büyük olurken, gemilerin 18 bin 588’i de geçiş sırasında kılavuzluk hizmetlerinden faydalandı. Çanakkale Boğazı’nda ise bu sayı 32 bin 559’u uğraksız olmak üzere 49 bin 453 olarak gerçekleşti. Bu gemilerin 5 bin 177’si 200 metreden daha büyük olurken, 25 bin 73 gemi geçiş sırasında kılavuz aldı.

İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan gemilerin yüzde 18’ini, Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapan gemilerin de yüzde 19,3’ünü tehlikeli yük taşıyan tankerler oluşturdu. İstanbul Boğazı’nda 2009 yılı boyunca geçiş yapan 9 bin 299 tanker, başta petrol olmak üzere toplam 144 milyon 660 bin 44 ton tehlikeli madde taşırken, 9 bin 567 tankerin geçiş yaptığı Çanakkale Boğazı’ndan da 152 milyon 105 bin 494 ton tehlikeli madde nakledildi. Buna göre, İstanbul Boğazı’ndan günlük ortalama 141 gemi, 25 tehlikeli madde taşıyan tanker geçişi olurken, Çanakkale Boğazı’ndan ise günlük 135 gemi, 26 tanker geçişi gerçekleşti.

Editör: TE Bilişim