Suriye Gemisi Hafez, Boğaz'da Sürüklendi

İstanbul Boğazı, bu gece yarısından sonra bir tehlike daha atlattı. Yeniköy önlerinde sürüklenen Hafez adlı Suriye gemisine zamanında müdahale eden römorkörler kazayı önledi.

Olay bu gece yarısına yakın dakikalarda meydana geldi.

Ukrayna'nın Kerchenskiy limanından yüklediği 7500 ton çelik yüküyle Suriye'nin Tartous limanına gitmekte olan Hafez adlı gemi, İstinye önlerinde makine arızası yaptı. Boğaz geçişi için kılavuz kaptan almayan 1977 yılı yapımı 6179 Gros Tonajlı  gemi, sürüklenmeye başladı.

İstinye'den hareket eden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı  Kurtarma 3 römorkörü ve KEGM hızlı tahlisiye botu geminin yanına gitti. Bu esnada Hafez gemisi makine arızasını giderdi.

Gemi Kurtarma 3 refakatinde devam ederken Tüzük kuralları gereği gemiye kılavuz kaptan da gönderildi. Türkiye Denizcilik İşletmeleri İstanbul Liman Kıdemli Kılavuz Kaptanlarından Mutlu Dündar gemiye çıktı.

Römorkör ve kılavuz kaptan eşliğinde yoluna devam eden gemi tekrar bu kez dümen arızası yaptı. Bunun üzerine Kurtarma 3 römorkörü kurtarma yardım kapsamında gemiye saat 00:30'da halat vererek gemi Kılavuz Kaptan eşliğinde 01:55 Büyükdere Acil Durum  Demir yerinde demirletildi. Ayrıca Kurtarma 1 römorkörü ve KEGM 10 Acil tahlisiye botu da gemiye refakat etti.

Hafez adlı gemi Liman başkanlığınca yapılacak sörvey işleminden sonra uygun görülürse seyrine izin verilecek.

GEMİ ADI : HAFEZ
BAYRAĞI : SURİYE
IMO NO : 7604283
ÇAĞRI ADI : YKLQ
GEMİ TİPİ : KURU YÜK
GELDİĞİ LİMAN: MARIUPOL UKRAYNA
GİTTİĞİ LİMAN: TARTOUS SURİYE
BOY : 121
EN : 17,63
DRAFT : 7,72
GRT : 6179
NET : 3163
DWT : 7929
YAPIM YILI : 1977
YÜKÜ : 7570 MTON ÇELİK ÜRÜNLERİ
YAKITI : F/O 24 TON G/O 56 TON L/O 1750 KG
PERSONEL SAYISI: 18
ACENTESİ : PRUVA DENİZCİLİK
OLAY YERİ : İSTANBUL BOĞAZI İSTİNYE ÖNLERİ

 

Editör: TE Bilişim