Karadeniz ve Hazar denizi havzalarında petrol kaynaklı deniz kirliliği ve buna karşı alınan önlemlerin konuşulduğu “Azerbaycan Petrol ve Gaz Konferansı” Bakü’de yapıldı.
 
Geniş çerçeveli bir katılımın olduğu Konferansa Türkiye’den katılan Kaptan Cahit İstikbal, oturum başkanlığını ABD’nin eski Azerbaycan Büyükelçisi ve ABD Başkan Danışmanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Üyesi olan Matthew Bryza’nın yönettiği özel panelde konuştu ve Türkiye’nin çevre denizleri ve Türk Boğazlarında deniz kirliliği riskleri ile bu risklere karşı alınan önlemleri anlattı.
 
Panel açılışında Türkiye’nin Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattını gerçekleştirmesini bir başarı olarak niteleyen Bryza, bu başarıda emeği olan herkesi tebrik etti. Kaptan İstikbal ile bu konuda o dönemde birlikte çalıştıklarının altını çizen Bryza, “Türk Boğazları önemli bir petrol riski altındaydı ve teknik uzmanların başarılı çalışmasıyla bu risk herkese doğru anlatılabildi” dedi.
 
Kaptan Cahit İstikbal ise Türk Boğazlarında kaza risklerini vurgulayarak 1980 ve sonrasında alınan önlemleri anlattı. Türkiye’nin Petrol Kirliliğine Müdahale Projesi olarak anılan 2006 yılında TÜBİTAK tarafından başlatılan ve uzun çalışmalardan sonra bitme aşamasına gelen Petrol Kirliliği Ulusal Müdahale Projesi kapsamında Tekirdağ’da inşa aşaması tamamlanan Ulusal Acil Müdahale Merkezi’nin işletilmesinin uluslararası ihaleye çıkarılacağı bilgisini veren İstikbal, bu çerçevede Türkiye’nin sahil şeridinde kirliliğe karşı kurulan merkez ve istasyonlar hakkında da bilgi verdi. Kendisinin de TÜBİTAK aşamasında 1 yıl uzman olarak çalışarak projeye destek verdiğini anlatan İstikbal deniz kirliliği ile mücadelenin uluslararası ortak bir anlayış ile mümkün olacağının altını çizdi. 
 
İngiltere merkezli Confidence Capital tarafından düzenlenen konferansa Azerbaycan’ın SOCAR şirketinin de aralarında bulunduğu uluslararası petrol şirketleri ile petrol kirliliğine karşı mücadele eden kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan 100 kadar davetli katıldı.
 
Konferansta Başbakan Binali Yıldırım’ın kapağında yer aldığı SeaNews Dergisi’nin özel sayısı da tüm katılımcılara ulaştı. Dergi katılımcılardan büyük ilgi ve beğeni topladı. 



































 
Editör: TE Bilişim