15.12.2011 tarihinde saat 07.45’de İstanbul Boğazı Kuzey-Güney yönlü geçiş yapmakta olan 148823 ton demir cevheri yüklü Güney Kore bayraklı, 270 m boyundaki C.QUEEN isimli dökme yük gemisi Kavak bölgesinde iskele demirini düşürmüş ve demir tarayarak ilerlemeye devam etmişti.

Gerek söz konusu gemi, gerekse çevredeki diğer gemilerin emniyeti açısından büyük tehlike oluşturan bu kaza gemide kılavuz kaptan olması nedeniyle sorunsuz atlatıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili kurumsal web sitesinde bir bilgi notu yayınladı. Bilgi notunda meydana gelen olayla ilgili bilgiler veriliyor.  http://www.kegm.gov.tr adresindeki web sitesinde yer alan "Sizin Emniyetiniz, Bizim Önceliğimizdir" başlıklı bilgi notu şu şekilde:

"TBDTD Tüzüğümüz,”… boğaz geçişini yapan tüm gemiler baş üstlerinde personel bulundurur….” maddesinin gereğini yerine getirmiş olan geminin, aldığı tüm tedbirlere rağmen oluşan teknik arızası nedeniyle kaza yaparak sahilde ve çevrede büyük zararlara meydan vermesi, Gemi Trafik Hizmetlerimizin koordinesi, üzerinde bulunan kılavuz kaptan ve olay mahalline yönlendirilen römorkörlerimiz tarafından önlenmiştir. Bu olayın yine ucuz atlatılmasında yer alan önemli faktörlerden biri de olaya sebebiyet veren gemiyi yaklaşık 4 dakikalık bir süre arkasından takip eden geminin de kılavuz kaptanlı oluşudur. Malumunuz üzere Tüzüğümüze göre Boğazda sürat karaya göre 10 mil, gemilerin birbirlerini takip mesafesi de minimum 8 Gomina olup, zaman olarak yaklaşık 4 dakikaya tekabül etmektedir. Olay neticesi Boğaz, Kuzey-Güney geçişlerine kapatılmıştır.

TECRÜBE, EMNİYETİ GETİRDİ..

Boğaza giriş yapmış olan gemilerin ve özellikle hemen arkasındaki geminin kılavuz kaptanlı oluşu ve GTH tarafından sevk edilen römorkörlerimizin anında olay yerine ulaşması ile Kılavuz Kaptan Tansel OREL önderliğinde bir takım oyunu sergilenmiş, bu olay neticesinde İstanbul Boğazında oluşabilecek bir deniz kazası, Kuruluşumuz Kıdemli kılavuz kaptanlarından Tansel OREL’in göstermiş olduğu üstün çaba, soğukkanlı yaklaşım, profesyonelce yapılan sevk ve idare ile önlenmiştir.

Türk Boğazlarından geçişlerde kılavuz kaptan alma zorunluluğunun bulunmaması, her geçen gün başta İstanbul olmak üzere, bölgenin güvenliğini tehdit etmektedir. Özellikle Kılavuz kaptansız geçişlerin, Türk Boğazlarında meydana gelen kazaların en büyük nedeni olduğu dikkat çekmektedir.

Bilindiği üzere; 13 milyondan fazla nüfusa sahip İstanbul’umuzun ortasından geçen ve Karadeniz ile Ege Denizi ve de Akdeniz’i birbirlerine bağlayan, oldukça riskli, doğal, dar bir suyolu olan İstanbul Boğazımız bugün oldukça büyük bir tehlike atlatmıştır. Gemilerin Boğazlarımızdan Kılavuz kaptan alarak geçiş yapmasının seyir emniyeti üzerindeki olumlu etkisi bu olayda bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Kazalar her zaman olacaktır. Bunu engellemek, sıfırlamak mümkün değildir. Amacımız gerekli emniyet tedbirlerini alarak Boğazlarımızda oluşan ve oluşabilecek riskleri minimize etmektir. Bu seferde şanslıydık. Ancak bu defa şansın yanında çok profesyonelce oynanan bir takım oyunu vardı ve riski oluşmadan bertaraf etti. Bu nedenle, bu ve bunun gibi daha ileride ne gibi tehlikelerin oluşacağını bilemediğimiz İstanbul ve Çanakkale Boğazlarımızı kullanan veya kullanacak tüm gemilerin Boğaz geçişlerini vasıf ve evsaflarına uygun kılavuz kaptanlı ve/veya römorkör refakati eşliğinde yapmaları seyir, can, mal ve çevre emniyeti açısından büyük önem arz etmektedir. Unutmayalım ki sevgili denizci dostlar şans her zaman yanımızda olmayabilir ama Kılavuz kaptanlarımız ve römorkörlerimiz gece gündüz 7/24 bütün tecrübeleriyle yanınızda hazırlar." 

Editör: TE Bilişim