Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Boğazı'nda, ''Deniz Kirliliğine Müdahale'' tatbikatının icrası için 29 Eylülde 09.30-14.30 saatleri arasında sadece 5 saat deniz trafiğine ara verileceğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, dün bazı basın-yayın organlarında İstanbul Boğazı'nın iki gün deniz trafiğine kapatılmasına ilişkin yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.


Açıklamada, 5312 sayılı ''Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirletilmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zarar Tazmini Esaslarına Dair Kanun'' gereğince Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı koordinasyonunda 28 ve 29 Eylülde ''Deniz Kirliliğine Müdahale'' tatbikatı yapılacağı ifade edildi.

Tatbikatın icrası için 29 Eylülde saat 09.30-14.30 saatleri arasında sadece 5 saat deniz trafiğine ara verileceği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Tatbikat için hazırlanan senaryo gereği, 'Kılavuz Kaptan' almadan İstanbul Boğazı'ndan uğraksız geçiş yapan petrol yüklü bir tanker dümen kilitlenmesi sonucunda manevra yapamadığı için bir feribot ile çatışır. Senaryo gereği meydana gelen bu kaza sonucunda feribotta bulunan yolcuların helikopterler ve botlarla denizden kurtarılması icra edilir. Ayrıca yine senaryo gereği tankerden denize dökülen ham petrolün yayılmasının önlenmesi tatbikatı da yapılacaktır.

Tatbikata, Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Polisi, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İDO ve denizcilikle ilgili çeşitli özel sektör kuruluşları katılacaktır''

Editör: TE Bilişim