Marmara Üniversitesi Doç. Dr. Rahmi Deniz Özbay, Yrd. Doç Dr. Murat Koraltürk ve Yrd. Doç. Dr. Fahri Solak tarafından düzenlenen sempozyuma Deniz Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Borsası, Koç Müzesi, Beykoz Belediyesi, Üsküdar Belediyesi, Şehir Hatları, Arkas, Kırmızı Kedi Yayınevi, Titap gibi kuruluşlar destek verdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İdris Bostan, VIII. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’nun daha önce gerçekleştirilen sempozyumlardan farklı olarak, denizcilik kültürü, amatör ve sportif denizciliğin geliştirilmesi için düşünce alışverişinin yapılacağı bir forum niteliğinde olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.

Sempozyumda; Tuğamiral Cem Gürdeniz, Dr. Jale Nur Ece, Kıyı Emniyeti Başkılavuz Kaptanı Cahit istikbal ve eski kılavuz kaptan Saim Oğuzülgen’in Montrö Sözleşmesi ve Türk Boğazlarının Geçiş Rejimi hakkında ki sunumu büyük ilgi gördü.

Sempozyumda ayrıca; 16. Yüzyıl’da Akdeniz’de Ticaret ve Savaş, İkinci Dünya Savaşı Döneminde İstanbul’da Limanlar ve Taşımacılık, Montrö’ye Göre Türk Boğazlarının Kullanımı ve Deniz Trafiği, 16. Yüzyılda Osmanlı ve Akdeniz: Savaş, siyaset, İstihbarat, 19. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nde Donanmanın Gelişimi, Tarihi Yarımadada Liman Kullanımı ve Ticaret gibi konularda yapılan bildirile ilgiyle izlendi.

Kaynak: Gökhan Karakaş/Milliyet
Editör: TE Bilişim