"İkinci musluk havuzu değiştirir"

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, "çılgın proje" için değişik bir yorum yapıyor.

Karadeniz'in sularının tek çıkış kapısı olarak İstanbul Boğazı'nı kullandığını, Boğaz'ın altından da daha tuzlu Akdeniz sularının Karadeniz'e girdiğini belirten Prof. Cemal Saydam; bunun denizler arasında bir denge oluşturduğuna dikkat çekiyor.

İkinci Boğaz'ın yapılmasıyla havuza yeni bir musluk takılmış olacağına dikkat çeken Profesör Saydam; bunun her iki denizde radikal değişimler yaratabileceğinden endişe ediyor.

Prof. Saydam'ın www.havadantozdan.com adresindeki web sitesinde yer alan blog yazısı şöyle:

 


ÇILGIN PROJE

Vallahi hiç bir şey değilsem bildiğim bir şey var o da deniz bilimcisi olduğumdur. Uzmanlığım da Türk Denizleri özellikle de Marmara Boğazlar Haliç. Yani bu konuda uzmanım, konuşabilirim hem de göğsümü gere gere.

Basit dilde anlatayım sizlere. Karadeniz havuzuna giren tüm sular tatlı su. Peki o zaman Karadeniz neden tatlı su havuzu değil? Çünki Çanakkale ve İstanbul Boğazı altından gelen yoğun Akdeniz suları Karadeniz’i bugünkü tuzluluk seviyesine getirdi.

Karadeniz havuzu neden diyorum değil mi? Şimdi bu havuz Akdenizden 30 cm yüksek. İşte bu nedenle de fazla su Boğazlardan akar  durur ama giren su belli çıkan belli. Yani Karadeniz havuzunu boşaltan bir musluk vardı. Şimdi siz bir ikinci musluk takmayı planlıyorsunuz.

Gelen su belli çıkan belli ama buna yapay bir musluk daha.

Ne olur biliyormusunuz, ah keşke bilebilsek.

Ama her ne olursa hiçbir zaman geri dönüşü olmaz.

Akıl mantık basit. Havuza takılı bir musluk vardı şimdi ikinci musluğu takmayı planlıyorsunuz. Eh iyi de havuza gelen su miktarı artmayacak ki. Yani Tuna, Dinyeper Dinyester siz musluk taktınız diye debisini arttırmayacak ki?

Bıyutu nereye taşıdım gördünüz mü?

Bu proje yapılmaz yapılamaz çünki sınır aşan sular gibi sınır aşan deniz bu, debisi ile rejimi ile oynayamazsınız.

Kiminiz bu hoca da her şeyi biliyor demişsinizdir. Ama ben aşağıda verilen ve Marmara Denizinin bütçesini çıkartan ekibin parçasıydım. İstanbul Boğazının altını 4 defa albayrak rengi kırmızıya boyayan ekibin başı idim. Yani emeğim alın terim çoktur. Ve de dediklerim doğrudur. Havuza ikinci musluk takarken havuzun daha hızlı boşalacağını da hesaplamalısınız öyle iki mimara ısmarlama ile olmaz bu işler. Keşeke iş en  boy yükseklik debi ile hallolabilseydi. Ben size hemen şimdiden diyeyim.  Karadenizin su rejimini değiştirirseniz size hesap sorarlar. İşte aşağıda Marmara’nın su ve tuz bütçesi, öyle şappadanak ortaya çıkan bir şey değil, kaç kişinin alın teri var ve bu sistemi  sürdüren yegane güç Karadenize giren ama sadece Boğazdan çıktığı hesap edilen su. Yani havuzu tek muslukla boşaltmaya göre elde edilen bütçe.


Prof. Dr. Cemal Saydam kimdir?

Ünvan
Prof. Dr.
İsim
Cemal Saydam
Dereceler
Doktora:  
University of Liverpool/İngiltere, Department of Oceanography, 1981
Yüksek Lisans:ODTÜ, Kimya Bölümü, 1976
Lisans:
ODTÜ, Kimya Bölümü, 1974
İlgi Alanları                                                                          
  • Çöl Kökenli Tozlar ve Tabiat İlişkisi
  • Akıllı Bulut Yönetimi
  • Türk Denizlerinin Yapısal Özellikleri
  • NOAA ve ESA Uydu Verilerinin Çeşitli Amaçlar Doğrultusunda Kullanılması

Editör: TE Bilişim