ANKARA - Leyla Ataman Özel - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliği ile Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, 2 Ocak 2010 tarihinde törenle İstanbul Boğazından geçecek.

Edinilen bilgiye göre, dünyanın en büyük petrol platformlarından birisi olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson sondaj platformu 2 Ocak'ta İstanbul Boğazından geçerek Karadeniz'e ulaşacak.

Platformun boğaz köprülerinden geçişi sırasında tören düzenlenecek. Çırağan Sarayında düzenlenecek olan törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Petroblas yetkilileri ve basın mensupları katılacak.


GÜNLÜK MALİYETİ 1 MİLYON DOLAR

Leiv Eiriksson'un 120 metre uzunluğundaki kulesi, platformun Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için kesilmişti.

Kesilen kulenin yeniden monte edilmesi için dev platformun yanında Mv Siem Lousia ve Mv Biem Danis isimli gemilerde hazır bulunuyor. Kulelerin kesimi ve yeniden eklenmesi çalışmaları herhangi bir limana yanaşmadan yapılacak. Leiv Eiriksson'un çalışmaları sırasında lojistik ulaşım Samsun'da kurulacak helikopter pisti üzerinden sağlanacak.

Sinop açıklarına demirleyecek olan platform 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek. Platform, monte edilmesinin ardından 2010 Şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacak. Operasyonun günlük maliyeti 1 milyon doları bulacak.


YAKLAŞIK 5 YIL KARADENİZ'DE KALACAK

Platformun kurulduğu bölgede TPAO'ya ait ruhsat sahalarında 7 ayrı sondaj yapılması planlanıyor. Sondaj sonucunda petrole ulaşılması durumunda kuyu beton ile kaplanacak ve üretim çalışmalarına başlanacak.
TPAO ve Petroblas Nisan 2009'da Kule Paylaşım Anlaşmasına (Rig Farmout Agreement) imza atmıştı. İmzayla Petrobras Karadeniz'de TPAO ile ortak olduğu Sinop blokunda yükümlülük kuyusunu açmak üzere Oecan Rig firmasının Leiv Eiriksson sondaj platformuyla anlaşma yapmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir TPAO yetkilisi söz konusu çalışmadan oldukça umutlu olduklarını belirtirken, ''Platformumuz 5 yıl kadar Karadeniz'de bulunacak. Karadeniz bizim son derece önem verdiğimiz ve çok ciddi petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olduğunu düşündüğümüz bir alan. Bu alandan alınacak güzel haberlerin başlangıcı inşallah 2 Ocak olacak'' diye konuştu.

Önceki yıllarda yapılan sismik çalışmalara dayanılarak Karadeniz'de, 10 milyar varil üretilebilir petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim