Çanakkale Boğazı'nı NATO tutacak!

Çanakkale Boğazı'nın da içinde olduğu 2 milyon 250 bin kilometrekarelik alan “operasyon bölgesi” ilan edildi. Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi'nin tamamı Kaddafi'ye karşı uygulanacak abluka kapsamında NATO güçleri tarafından denetlenecek. Yetkililer, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden Libya'ya olası silah sevkıyatlarının önüne geçilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Toplam 25 gemi ve 50 uçak tarafından yürütülecek NATO harekâtının “İleri Harekât Üssü” Sicilya adasındaki Trapani Üssü olacak. Türkiye'nin 4 fırkateyn, 1 denizaltı ve 1 lojistik gemisi ile destek verdiği ablukada, Libya'ya deniz yolundan girebilecek silah ve paralı askerlere geçit verilmeyecek. Abluka için ise Türkiye, 6 F-16 uçağı ile 1 tanker uçağını tahsis edecek. Sicilya'da konuşlanacak Türk uçakları, Libya'nın Akdeniz'e açılan hava koridorunu kontrol edecek.

Girit - Bingazi arası Türkiye'de

TCG Gaziantep, TCG Gemlik, TCG Yıldırım ve TCG Yavuz deniz ablukası operasyonuna katılacak. Bu fırkateynlere bir de denizaltı eşlik edecek. TCG Akar lojistik destek gemisi ise bu gemilerin yakıt ve su gibi diğer ihtiyaçlarını karşılayacak. Türk Hava Kuvvetleri, Akdeniz'de görev yapacak gemileri havadan koruma görevini üstlenecek.

Denizdeki Türk gemileri İtalya komutasında görev yapacak. Türk gemilerinin Girit adası ile Bingazi arasında görev yapması planlanıyor. 1000 - 1200 arasındaki Türk askerinin katılacağı operasyonda Libya topraklarına ayak basılmayacağı belirtildi. NATO daha önce Libya'nın Akdeniz kıyılarındaki 800 kilometre uzunluğunda ve 500 kilometre derinliğindeki bölgeyi kontrol etmek üzere yola çıkmıştı. Tunus kıyıları ile Mısır'ın bir bölümü de yeni ilan edilen operasyon bölgesine girdi.

Karadeniz ile Akdeniz'in bağlantısını sağlayan Çanakkale Boğazı da operasyon bölgesine dahil edildi. Çanakkale Boğazı, NATO güçlerince havadan ve denizden izlenecek. Çanakkale Boğazı'nın yanı sıra Ege Denizi'nin tamamı da abluka kapsamında denetlenecek bölgeler içinde.

Editör: TE Bilişim