Ulaştırma Bakanı Yıldırım: ''Türk Boğazları, 8 Noktasında, 85 Dereceye Varan Kıvrımlarıyla Tankerlerimiz Ve Transit Geçiş Yapan Gemiler İçin Zor Bir Su Yoludur''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 8 noktasında, 85 dereceye varan kıvrımlarıyla tankerler ve transit geçiş yapan gemiler için zor bir su yolu olan Türk boğazlarının fiziki ebatları büyütülemeyeceğine göre, buradan geçecek petrol ve türevi yüklerin gün geçtikçe artmasının da sürdürülebilir bir taşıma modeli olmayacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin, 2010 yılının ilk çeyreğinde Çin'den sonra en fazla büyüme oranını yakalayan ikinci ülke olduğunu, bu durumun en fazla denizcileri ilgilendiren önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

''Her büyüme ve ticaret taşıma demektir. Nasıl küresel ekonomik krizden en fazla denizcilik sektörümüz olumsuz etkilenmişse, toparlanma ve büyüme döneminde de en hızlı şekilde olumsuzluklarını olumluya dönüştürecek sektör yine denizcilik sektörüdür'' diyen Yıldırım, kısa sürede gerek deniz taşımacılığının, gerekse gemi inşaat sanayinin krizden önceki değerlerini elde edeceğine inandığını söyledi.

Liman işletmelerinden tersanelere, gemi işletmecilerinden armatörlere, gemi acentelerinden brokerliğe kadar her alanda kalite ve standartları yükseltmeyi hedeflemiş bir bakan olarak 2010 yılında denizcilerle ilgili çok önemli düzenlemeleri geçekleştireceklerini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Kabotaj ile ilgili düzenlemeler yapacağız, broker yönetmeliğini tekrar güncelleştireceğiz. Deniz emniyetinden asla taviz vermeyeceğiz. Coğrafi Bilgi Sistemi'ni 2009'da yürürlüğe koyduk. Ulusal Acil Müdahale Merkezi'ni de tamamlamak üzereyiz. Her iki sistem uyumlu halde çalışacak, böylece deniz varlığımızdaki bütün hareketleri, verileri gerçek zamanlı izleyebilir hale geleceğiz.''

Türk Boğazlarındaki Petrol Trafiği

Meksika'da yaşanan deniz kirliliği dolayısıyla tekrar gündeme gelen boğaz geçişlerindeki petrol trafiğine değinen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Boğazlar, dünyanın en zor su yollarından biridir. Türk boğazları, 8 noktasında, 85 dereceye varan kıvrımlarıyla tankerlerimiz için, transit geçiş yapan gemiler için zor bir su yoludur. Bu su yolunun fiziki ebatlarını büyütemeyeceğimize göre, buradan geçecek petrol ve türevi yüklerin gün geçtikçe artması da sürdürülebilir bir taşıma modeli olmayacaktır. O halde bir İstanbul daha olmayacağına göre, 13 milyon insanın yaşadığı dünyanın incisi bu şehrimizi korumak, çevre felaketine meydan vermemek, 13 milyon İstanbullunun olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığının da hükümetimizin de birinci derece önemli meselesidir. Bundan böyle geçişlerle ilgili emniyet tedbirleri başta olmak üzere gerekli ilave önlemleri almaya kararlıyız. Karadeniz kıyısını paylaştığımız paydaş ülkelerle, büyük petrol şirketleriyle gönüllülük esasına göre sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

Denizlerin, ormanların, çevrenin ve kentlerin bütün insanlığın ortak değeri olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Bu ortak değere sahip çıkmak hepimizin görevidir. Dünya ticareti devam edecek, artan petrol, enerji ihtiyacı devam edecek ama bir başka devam etmesi gereken denizlerimizin, çevremizin güvenli ve temiz olması'' diye konuştu.

Erzincan açılışları çerçevesinde Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Koda Akıllı Arşiv Kent binası ile Türk Telekom tarafından onarımı yapılan İl Halk Kütüphanesi'nin açılış törenlerine katıldı.

Kavaf, Koda Akıllı Arşiv kent binasının açılış töreninde, Türkiye'nin sosyal devlet olma ilkesinin ilk defa AK Parti iktidarı ile hatırlandığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Türkiye'nin ilk arşiv kentinin Erzincan'da açıldığını belirterek, Erzincan'ın geleceğinin bilişim sektöründe olduğunu ifade etti.

Bu tip yatırımların devletin hafızasını temsil etmesi açısından büyük önem arz ettiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu.

''Devlet hafızasının sürekli olması, kendini sürekli taze tutabilmesi çok önemlidir. Kurumsal hafızanın kaybolması ülkenin geleceğini planlayamamak demektir. Vatandaşımıza gelecek sunamamak demektir. Koca kağıtlara sığdıramadığımız bilgiler, bozuk para büyüklüğündeki çiplerde saklanıyor, istediğimizde bu verileri alıp kullanabiliyor, işimizi daha kolay görebiliyoruz. Evrak arşivlerimizin tümünün elektronik ortama alınması gerekiyor. Tüm bunlar, bu sektör tarafından hayata geçirilecektir.''

Bakanlar Yıldırım ve Kavaf, merkeze bağlı Keklikkayası köyünde de İl Genel Meclisinin girişimleri sonucu Oyuncak İmalatçıları Derneği tarafından gönderilen oyuncakları çocuklara dağıttı.

Daha sonra, Ordu Caddesi'nde, Postacı Yürüyüş Yarışması Türkiye Final müsabakaları öncesinde düzenlenen törene katılan Yıldırım ve Kavaf, 20'si kadın 64 kişinin katıldığı yarışların startını verdi.

Daha sonra tamamlanan yarışlarda, erkeklerde Sebahattin Tatar (Balıkesir) birinci, İdris Kılıç (Bingöl) ikinci, Eskeri Aktan (Diyarbakır) üçüncü olurken, kadınlarda da Yeliz Ayyıldız (Ankara) birincilik, Nebahat Atasoy (Trabzon) ikincilik, Neslin Vural (İstanbul) üçüncülük kazandı.

Editör: TE Bilişim