Boğazlar'ı tankerlerden 'YAKAMOZ EYLEM PLANI' koruyacak

Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinin benzerinin Boğazlar'da yaşanmaması için Yakamoz eylem planı hazırlandı. 6 bölgeye acil müdahale merkezi kurulacak

BP'nin yol açtığı Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinden ders çıkaran Türkiye, Boğazlar'ın birinci derece çevre bölgesi ilan edilmesinden, Panama, Haiti gibi düşük standartlara sahip ülke bandıralı gemilerin boğazlardan geçmesini engellemeye varan önlemler içeren büyük bir eylem paketini masaya koydu. Plan, 1 Temmuz'da dünya devi 12 şirket CEO'suyla İstanbul'da yapılacak toplantıda ele alınacak.

ŞİRKETLERE SERT UYARI

Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı pakette şirketlere sert uyarı da var. "Türk Boğazlarından geçen gemilerin önemli kısmı zehirli, tehlikeli ve patlayıcı madde ham petrol, amonyak, sıvılaştırılmış gaz, radyoaktif maddeler, tehlikeli atıklar gibi taşıyor" tespiti ile başlayan sunum sonrası şirketlere "Boğazlarda kaza yaşanırsa Karadeniz'in Ege ile bağlantısı aylarca kapanır. Siz de büyük zarar görürsünüz" uyarısı yapılacak. Meksika'daki kazanın tartışılacağı toplantıda "Meksika Körfezi'nde insan yaşamadığı halde etkisi büyük oldu. İstanbul'da yaşanacak kazanın etkisi daha büyük olur" değerlendirmesi yapılacak.

1 Temmuz'daki zirve öncesinde Dış İşleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım çalışmanın son halini görüşecek.

İşte toplantıda masaya yatırılacak konular

  • BOĞAZLAR 1. DERECE ÇEVRE BÖLGESİ: İstanbul'un 1. derece çevre bölgesi ilan edilmesi masaya konacak. Böylece gemi trafiği gözden geçirilecek.
  • STANDART DIŞI GEMİYE GEÇİŞ YOK: Çevre bölgesi ilan edilecek boğazlara sadece karbon salınımı belli seviyenin altında olan tankerlerin geçişine izin verilecek.
  • TAM SİGORTA ŞARTI: Sigorta koşulları artırılacak. Yüksek standartlı gemilere yaptırılan sigorta koşulları istenecek.
  • BORU HATTI VURGUSU: Boğaz geçişlerinin alternatifi Samsun-Ceyhan başta olmak üzere by-pass boru hatları masaya yatırılacak. Şirketlerin boğazlar yerine boru hatlarını kullanması teşvik edilecek.

Acil sığınma alanları oluşturulacak

Boğazlar da hassas alan haritaları tamamlandı.

  • Petrol yayılım modellemesi oluşturulacak.
  • Kirlenmenin ve dispersant kullanımı dahil müdahale tekniklerinin çevresel açıdan etkilerini gözleyecek uzman bir ekip oluşturulacak. Uzman ekip ağustos ayına kadar belirlenecek.
  • İzleme yöntemleri ile izleme sistemine ilişkin bilgilerin tüm kurumlarca anlık paylaşımı sağlanacak.
  • Olası kaza riskine karşı acil sığınma alanlarının yerleri belirlenecek.

 

Editör: TE Bilişim