ABD Enerji İdaresi tarafından yayınlanan "Danimarka ve Türk Boğazları Avrupa'nın ham petrol ve petrol ticareti için kritik önem taşıyor" başlıklı raporda (Orijinali http://www.seanews.com.tr/the-danish-and-turkish-straits-are-critical-to-europe-s-crude-oil-and-petroleum-trade/168808/ adresinde )  Danimarka Boğazları ve Türk Boğazları, birlikte 2016 yılında günde 5 milyon varilden (b / d) fazla hacimlegeçişin yapıldığı boğazlar olarak, Avrupa'nın ham petrol ve petrol sıvılarının arzı için önemli noktaları olduğu vurgulandı. . 

Raporda, yaklaşık 59 milyon b / d küresel petrol ve diğer sıvı petrol ürünlerinin 2015 yılında deniz yolu ile taşındığı, petrol ticareti için denizyolundan kaçınılması konusundaki tartışmaların çoğunun, Hürmüz Boğazı ve Malacca Boğazı üzerinde yoğunlaşmakla birlikte, 30 milyon b / d'den fazla olan birleşik hacmin, diğer yoğun bölgeler için de önem arz ettiğine değiniliyor.

Kaynak: US Energy Information Administration, 2017 Dünya Petrol Transit Chokewoints Not: Ham petrol ve petrol sıvılarını içerir.

Raporda; "Yoğun bölgeler, yaygın olarak kullanılan küresel deniz yolları boyunca dar kanallardır ve küresel enerji güvenliğinde kritik önem taşır. Petrolün geçici bir süre için bile olsa önemli bir sıkıntıya yol açmaması, önemli arz ve gecikmelere yol açarak daha yüksek dünya enerji fiyatlarına neden olabilir" denildi.

Kaynak: ABD Enerji Bilgi İdaresi

Baltık Denizi'ni Kuzey Denizi'ne bağlayan bir dizi kanal olan Danimarka Boğazı, Avrupa'ya gönderilen Rus deniz taşıtı ihracatı için önemli bir rota. 2016 yılında Danimarka Boğazı'nda yaklaşık 3,2 milyon b / d'lik ham petrol ve petrol ürünü akıyor. Rusya, 2005 yılında Finlandiya Körfezi'ndeki Primorsk limanını açtıktan sonra ham petrol ihracatının önemli bir bölümünü Baltık limanlarına kaydırdı. Başta Norveç ve Birleşik Krallık'tan gelen az miktarda petrol, 2016 yılında Danimarka Boğazı'ndan İskandinav pazarlarına doğru doğudan aktı.

Kaynak: ABD Enerji Bilgi İdaresi

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: 

"Boğaz ve Çanakkale su yollarını içeren Boğazlar, Asya'yı Avrupa'dan ayırıyor. Boğaz, Karadeniz'i Marmara Denizi ile birleştiren 17 mil'lik bir su yolu, Çanakkale Marmara Denizi ile Ege ve Akdeniz Denizi'ni birbirine bağlayan 40 mil'lik bir su yolu. Her iki su yolu da Türkiye'de bulunur ve Batı ve Güney Avrupa'ya Rusya ve Hazar Bölgesi'nden petrol tedarik etmektedir.

En dar noktada sadece yarım mil genişliğinde olan Türk Boğazları, zor coğrafyaları nedeniyle geçiş için dünyanın en zor su yolları arasındadır. Yaklaşık 48.000 gemi Türk Boğazına her yıl geçiş yaparak bu bölgeyi dünyanın en işlek denizden geçiş noktalarından biri haline getirmektedir. Ticari deniz taşımacılığı barış zamanında Türk Boğazlarına geçiş serbestisi hakkı vardır, ancak Türkiye, emniyet ve çevre için düzenlemeler koyma hakkını talep etmektedir.

2016 yılında Türkiye Boğazı'ndan yaklaşık 2,4 milyon b / d'lik ham petrol ve petrol ürünü ageçti, ve bunların% 80'den fazlası ham petrol oldu. Boğazlar, Karadeniz limanları, Rusya ve Azerbaycan ve Kazakistan dahil olmak üzere diğer Avrasya ülkelerinin petrol ihraç hatları arasında yer alıyor. 2004'te zirveye çıkarak, 3,4 milyon b / d'den fazla Türk Boğazı geçti ancak Rusya, ham petrol ihracatını Karadeniz'den Baltık limanlarına kaydırdığında hacim düştü.

Ardından Azerbaycan ve Kazakistan'dan gelen üretim ve ihracat artışları, Türk Boğazı'ndaki sevkıyatlarda artışa neden olurken, bu artışlar kısa sürdü. Kazakistan'ın ham petrol üretimi arttıkça ve Karadeniz üzerinden daha fazla ham petrol ihraç ederken bu miktarlar gelecekte artabilir. ÇED, Kazakistan'ın ham petrol üretiminin, ülkenin Kashagan alanındaki hacimlerin artmaya devam etmesi nedeniyle 2018'in en azından sonuna kadar artmasını bekliyor."

Kaptan Haber Ajansı / Özel Haber

Editör: TE Bilişim