Erol, yaptığı açıklamada, turizm bölgelerinde günübirlik tur teknelerin yoğun talep üzerine boylarının arttığını buna karşın hizmet aldıkları iskelelerin ise eski olduğunu belirtti.

Deniz turizm sektöründe haksız rekabetin önlenmesi ve daha kaliteli hizmet verilmesi amacıyla tur teknelerinin hizmet aldığı rıhtımlar da dikkate alınarak bazı bölgelerde, gerektiğinde ve olanaklar dahilinde günübirlik tur teknelerine boy sınırlaması getirilmesi gerektiğini bildirdi. Bu konuda Denizcilik Müsteşarlığı ile sektör temsilcilerinin görüşü alınarak ortak çalışma yapabileceğini ifade eden Erol, şunları kaydetti: "Türk turizm sektörü oldukça gelişti. Bunun yanında deniz turizmi sektörü de gelişiyor.

Bazı gruplar deniz turizminden daha fazla gelir elde etmek amacıyla faaliyette bulundukları günübirlik tur teknelerinin boylarını büyütmeye çalışıyor. Bazı bölgelerde, özellikle Manavgat bölgesinde 50 metrelik günübirlik tur yapan tekne sayısı artıyor. Tekne boylarının artması haksız rekabete de yol açıyor. Bu deniz turizmi hizmet kalitesini de düşürür. Limanların, rıhtımların durumları dikkate alınmadan günübirlik teknelerin boylarının artırılması can ve mal güvenliği açısından da tehlike yaratabilir. Manavgat, tehlike açısından büyük potansiyel. Büyük boy tekneler liman içinde ve bağlandıkları iskelelerde tehlike yaratabilir. Hareket kabiliyeti zorlanabilir. Ticari gelirler düşürülmeden ve zarara yol açmadan boy sınırlaması getirilebilir."

DENİZ TİCARETİ HACMİ 82 MİLYON DOLAR

Antalya'da Gazipaşa'dan Kalkan'a kadar olan kıyı bölgesinde geçen yıl 1 milyon 800 bin turiste günübirlik tur tekneleriyle hizmet verildiğini anlatan Erol, deniz ticaretinin, Türk turizmine 4 milyar dolarlık katkı sağladığına dikkati çekti. Erol, "Antalya Limanı yıllık 25 milyon dolarlık ticari hacme ulaştı. Gazipaşa ile Kalkan arasında geçen yıl 1 milyon 800 bin turist gezdirildi. Sadece Manavgat Irmağı'nda 450 bin turiste hizmet verildi. Günübirlik tur teknelerinin yıllık ticaret hacmi ise 82 milyon dolar civarında" dedi.

Editör: TE Bilişim