Deniz Ticaret Odası Mart ayı olağan meclis toplantısı şubat ayında hayatını kaybeden İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Aldoğan anısına saygı duruşuyla başladı.


DTO Yönetim Kurulu Başkanı Mali Danışmanı Veysel Çakır ise, Torba Kanun Tasarısının kanun haline gelmesinin üzerinde durarak  bu vergi affından mutlaka faydalanılması gerektiğini ve kanunun tüm beklentileri karşılayan iyi niyetli hazırlanmış bir kanun olduğunu belirtti. Prof. Dr. Oral Erdoğan ise gerçekleştirdiği sunumda piyasaları genel gruplandırma başlığı altında toplayarak, mal piyasaları ve hizmet piyasalarını anlatıp, Türkiye'de kur ve enflasyon gelişimini, denizcilik piyasalarını anlattı. Marina Meslek Komitesi Başkanı ve Fethiye Ece Marina'nın sahibi Nejat Ece ise deniz turizmiyle ilgili bir sunum yaparak, yat limanlarındaki gelişmeleri ve deniz turizmindeki 2015 hedeflerini anlattı.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Turizmi Temsilcisi Faruk Okuyucu ise 'Yaklaşık 10 yıldan beri her iki yılda bir yapılan toplantıya yatırım yeri konusunu götürmekteyiz. Bu konu 4 yıldır gündemde eylem maddesi. Çok az ilerleme kaydedebildik. Bu sadece deniz turizminin değil denizde yatırım yapacak tüm kıyı tesislerinin ortak sorunu. Gündemde de bu anlamda var. Yarın da yapılacak toplantıya katılacağız. Bu konu yeniden gündemde. Umarım çözülür' dedi.


Daha sonra kürsüye gelen Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan DTO Aylık faaliyet raporunu sundu. Libya'daki tahliyelerinden bahsederek DTO'nun da ortağı olduğu Ankara ve Samsun feribotlarını Libya'daki sivil vatandaşların tahliyesi için devletin hizmetine verdiklerini söyledi.


Kalkavan Ankara feribotunun İstanbul'a geleceğinin, Samsun feribotunun ise Libya'daki Mısır vatandaşlarını Mısır'a götüreceğinin bilgisini verdi.


Yatırım ve gelişim açısından herkesin kolay gidip yatırım yapabileceği sistemlere geldiklerinde o bölgelerin kalkınıp büyümesinin çok daha hızlı olacağı düşünüldüğünü söyleyen Kalkavan, Ortadoğu ve Kuzey Afrikadaki halk ayaklanmalarının etkilerinden bahsederken petrol fiyatlarına etkisinden dolayı kısa vadede negatif etkisi olacağını kesin olduğunu ama orta ve uzun vadede bunun rejim değişikliğinin deniz taşımacılığına çok daha pozitif yansıyacağı öngörüldüğünü, olayların özellikle kosterciliği pozitif olarak doğrudan etkileyeceğini ve olayların durulmasının uzun süreceğini iddia etti.


Metin Kalkavan, 'Torba Yasa'dan neredeyse herkes faydalanabilir. Onun için çok dikkat edilmesi ve bunun değerlendirilmesi lazım.' diyerek toplantı sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim