Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde üretilen 12 bin adet tüplü asma fidanı çiftçilere törenle dağıtıldı.

Tokat Valiliği, İl Özel İdaresi Ar-Ge projeleri kapsamında desteklenen ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliği ile Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde üretilen tüplü asma fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Rüstem Cangi, 10 bin adet narince ve 2 bin adet sofralık üzüm çeşitlerine ait tüplü asma fidanlarının dağıtılmasına yönelik proje yürüttüklerini ifade ederek,"Narince dışında bölgemize has kokulu çavuş, Boduroğlu, Bekiroğlu gibi yöreye has çeşitler çoğaltılarak gen kaynaklarını muhafaza etme yanında, ticaret değeri yüksek Trakya ilkeren, Yalova incisi ve italia gibi çeşitlere ait fidanları üretim desenine katılacak. Bu yıl yaklaşık olarak 20 bin adet tüplü asma fidanı üretilecek" dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise üniversite kamu işbirliğinin en güzel örneğini bu projelerle görüldüğünü belirterek,"Tokat’ın bağcılıkla ilgili olarak eski günlerine dönmesi hatta gelişerek daha da ileri düzeylere ulaşması için araştırmacılarımız verimli çalışmalar ortaya koymaktadır” diye konuştu. Son olarak konuşma yapan Tokat Valisi Cevdet Can ise bağcılık projesinin ilk beş yılını devirdiğini ve amaçlarını da gerçekleştirdiğini ifade ederek,"Bu projelerdeki esas amaç üreticiye çubuk dağıtmaktan daha ziyade bunu bir Tarım Gıda Sanayi şekline dönüştürmek ve artık buradan üniversitenin yaptığı rehberlik ve ön çalışmaları alana taşıyabilmek ve alana taşıyacak özel müteşebbisler, özel sektör temsilcileri ortaya çıkarabilmektir ki bunu da projemiz başarmıştır" ifadelerini kullandı.

Program sonrası çiftçilere protokol tarafından tüplü asma fidanı dağıtımı yapıldı.
Kaynak: iha