Açıklama şöyle:

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’nden Açıklama
Son günlerde bazı internet sitelerinde kılavuzluk hizmetleri ve kılavuz kaptanlık mesleği ile ilgili haberler çıkmaktadır.
Özellikle 4 EYLÜL 2007 Tarihinde Yelkenkaya yakınlarında meydana gelen ve Turgut Kocabaş adlı gemin in batması ve bir denizcimizin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan müessif kazanın daha adli soruşturması devam ederken, bazı haber siteleri soruşturmayı da etkilemek amaçlı olduğu anlaşılan suç ve suçlu ilanına girişmişlerdir.
Kaza, üzücü bir hadisedir. Ancak denizde kazaları sıfırlayacak bir yöntem de bulunmuş değildir. Yakın zamanda meydana gelen deniz kazaları herkesin hatırındadır. Yarın da kazalar olacaktır. Kazalardan sonra gerekli araştırma ve incelemeyi yapacak ve suç ya da ihmal  varsa bulup cezalandıracak sistemler ülkemizde mevcuttur. Bu prosedür devam etmekte iken suç ve suçlu isnat edilmesinin meslek adamlarını ve kurumları  haksız yere töhmet altında bırakacağını ve sistemi yozlaştırmaya çalışmanın ne hiç kimseye, ne de ülkemize yarar sağlamayacağını belirtmek isteriz.
Öte yandan; Çanakkale Boğazında 3 Mart 2005 Tarihinde meydana gelen MSC Roberta-Aegean Wind kazasında Aegean Wind gemisini Çanakkale Boğazı geçişinde kılavuzlayan Kılavuz Kaptan üyemiz İsmail Günebakan ile ilgili de gerçek dışı haber yine bir internet sitesinde yer almıştır.
Kaptan İsmail Günebakan hakkında 8 yıl hapis cezasına hükmolunduğu şeklindeki haber tamamiyle asılsız ve gerçek dışıdır. Bahse konu davaya ilişkin kesinleşmiş bir karar bulunmamakta, yargılama süreci devam etmektedir.
Dolayısıyla bu kazadaki hukuksal süreç tamamlanmamıştır. Bu haberde Değerli Üyemiz İsmail Günebakan’ın henüz hukuken açıklık kazanmamış bir kusur isnat edilmek suretiyle mesleki ve kişilik haklarına tecavüzde bulunulmuştur. Esefle kınıyoruz.
Camiamız ve üyelerimiz hakkında yapılan asılsız haberlerle ilgili olarak derneğimizin yasal haklarını saklı tuttuğunu belirtiriz.
Kılavuzluk hizmetleri, ülkemiz denizlerinin ve limanlarının korunması açısından önemli deniz güvenliği hizmetleridir. Derneğimiz kılavuzluk ile ilgili mesleki konularda her zaman görüşmeye açık ve bilgi vermeye hazır olmasına rağmen Derneğimizin asgari habercilik etiği adına görüşü bile sorulmadan, tek taraflı yapılan bu gibi yayınların ülkemizin denizciliğine ve ülkemize yarar getirmeyeceği ortadadır.

Kamuoyunun takdirine sunarız.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği
Yönetim Kurulu

Editör: TE Bilişim