Norveçli Havila Voyages için  Tersan Tersanesi’nde inşa edilen Kıyı Yolcu Gemisi Havila Capella, Nor-Shipping 2022 Yeni Nesil Gemi Ödülü’nü kazandı. Havila Voyages, ödülü bu hafta (4-7 Nisan) Oslo ve Lillestrøm’da gerçekleşen Nor-Shipping 2022’nin ilk gününde Açık Liderlik Konferansı’nda aldı.

Havila Capella’yı ödüle layık gören jüriden yapılan açıklamada, “Havila Capella, şu anda LNG ile çalışıyor, ancak gemi gelecekte hidrojene geçiş için tasarlandı. Gemi, limana vardığında ve limanda kalırken, teslimat sırasında dünyanın en büyük pilini kullanıyor bu da geminin  motor çalıştırmadan dört saat boyunca yol almasına olanak tanır. Havila Capella gerçekten yenilikçi bir gemi ve Nor-Shipping 2022 Yeni Nesil Gemi Ödülü’nü almaya değer bir gemi.” denildi.

Havila Capella’nın özellikleri

Tersan Tersanesi’nde inşa edilen Havila Capella geçtiğimiz kasım ayında Norveç’e teslim edilmişti. Havila Capella, 124 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğinde.

Havila Capella, LNG ve batarya ile yüksek enerji verimliliği sağlayan ve düşük emisyon gereksinimlerine uygun bir gemi olarak inşa edildi. 6500 kWs batarya kapasitesine sahip, bu da şu ana kadar dünyanın en büyük batarya kapasitesine sahip gemisi olduğu anlamına geliyor. Havila Capella, yenilikçi güç üretim sistemi ve enerji tasarruflu gövde tasarımı sayesinde sıfır emisyonla dört saat kesintisiz seyir gerçekleştirebiliyor. Gemi, rıhtımda hidroelektrik gücü ile şarj ediliyor.

DNV gözetiminde inşa edilen Havila Capella, CO2 emisyonlarında  yüzde 25 ve NOx emisyonlarında yüzde 90 oranında azalma sağlıyor. Ayrıca Havila Capella denizden ve soğutma suyundan ısı geri kazanım sistemlerine sahip, geri dönüşüm konusunda gelişmiş teknolojilerle donatılmış bir gemi.

Editör: TE Bilişim