HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ’nin (HGS) Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde yapımına başlanan tersanesi oldukça iddialı hedefleriyle kendinden çok söz ettireceğe benziyor. HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uzunsaç, 1.5 milyar dolara malolacak tersanenin birinci ünitesinde 30 bin ile 170 bin dwt, ikinci ünitede ise, 200 bin ile 300 bin dwt VLCC gemi üretileceğini açıkladı. Uzunsaç, birinci ünitenin 2.5-3 yıl; ikinci ünitenin de 4. yılın sonunda tamamlanacağını, belirterek, 5. yılın sonunda 300 bin dtw’lik gemilerin üretileceği müjdesini verdi.

Önemli olanın 5 yılda bir gemi yapmak olmadığını ifade eden HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uzunsaç, tersanelerinin birinci ünitelerindeki yıllık üretim kapasitesinin 23.6 olacağını söyledi. Full otomasyon çalışacak HGS Tersanesi’nin yıllık 400 bin ton çelik işleyeceğini öne süren Uzunsaç, ikinci ünitede de 12 gemi inşa edilebileceğini kaydetti. Hedeflenen bu üretimin 5 milyon dwt’ye ulaşacağını belirten Bülent Uzunsaç, bu kapasiteyle de, dünyanın en büyük ikinci tersanesi olacaklarını vurguladı.

Üç farklı konseptte üretim

Tersanede 3 farklı konsept olacağının altını çizen Bülent Uzunsaç, bunları “Yeni gemi inşaatı, makine üretimi ve gemi bakım ünitesi” olarak açıklayarak, özellikle gemi bakım ünitesine dikkat çekti. Uzunsaç, “Bbölgeye yılda 15 bin adet gemi geliyor ve 5 bin geminin bakıma ihtiyacı var. Bu da, muazzam bir pazar demektir. Biz de, oluşturduğumuz sistemle 170 bin dwt’ye kadar olan 7 capesize gemiyi aynı anda karaya alıp, bakım ve ünitesini gerçekleştirebileceğiz. Yine yeni gemilerin suya indirilmesi de, aynı yöntemle olacak” diye konuştu.

GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın: Gemi makinesi üreteceğimizi duymak beni heyecanlandırdı

HGS’nin gemi makinesi üretmek için lisans anlaşması imzaladığını, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Feramuz Aşkın ile paylaştık. GEMİMO Başkanı ilk tepkisini “tüylerim diken diken oldu” diye gösterdi.

İki yıldır Türkiye’nin açığını kapaması için kendi gemi makinesini yapmasının şart olduğunu söylediğini belirten Aşkın, “Gemi yan sanayinin en büyük eksiklerinden biri kendi makinelerinin olmamasıydı. Bunun gerçekleşmesi için bir adımın atıldığını görmek beni çok heyecanlandırdı. Türk gemi inşa sanayinin büyük bir açığını kapatabilecek yatırım. Gemi inşada devlerle yarışabilmek için önümüzde bir engel daha aşılmıştır. Bu yatırımın hayata geçmesiyle birlikte büyük bir para kaynağı ülkemizde kalacak ve yerli katkı payı artacağından birçok insana da yeni bir iş kapısı olacaktır. Bir de, işin ihracat boyutu var. Bu da, ülkeye yeni bir döviz kaynağı anlamına gelmektedir. Her ne kadar lisans anlaşması ile başlasa da, kendi teknoloji ve bilgi birikimimiz buna yetmediği için, ilk adımın böyle atılmasında büyük bir fayda olacağını düşünüyorum” diye konuştu.


Alıntı : Lojiport
 

Editör: TE Bilişim