Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Şarköy İlçesi Mürefte Mahallesi sahili mavi bayrağını almaya hak kazandı. Mavi Bayrak düzenlenen törenle Mürefte sahilinde göndere çekildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Bugün burada bir plajımıza daha mavi bayrak kazandırmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Şimdiden Şarköy’ümüze Tekirdağ’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Mavi bayrak bir çevre ödülüdür. Uluslararası Çevre Vakfı’nın belli kriterlerine uyan plajlara verdiği bir ödül. Mavi bayrak aynı zamanda turizmi destekleyen ve potansiyelini arttıran bir ödül. Uymak zorunda olunan 33 kriteri sağlamak kolay değil. Bu günler bir zamanlar bizler için bir rüyaydı. Gerek alt yapı ve üst yapı gerek diğer kriterlerin sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız alt yapı işine girerek büyük bir cesaret gösterdi. Bu kolay bir iş değil. Herkes bu cesareti gösteremiyor. Alt yapı çalışmaları sırasında sıkıntılar da yaşanıyor. Bu sıkıntılar aşıldı ve şimdi bu sabrın mükafatlarını topluyoruz ve toplamaya da devam edeceğiz. Kendisine tüm Tekirdağ adına teşekkür ediyorum ve bir vatandaş olarak başkanıma duacı olduğumu söylemek istiyorum. Benim çocuklarım ve torunlarımda bize temiz bir çevre verdikleri için dua edecekler. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi şehri daha yaşanabilir hale getirmek için bu kadar çok mücadele ederken bir yandan da çevremiz çok ciddi tehditler altında. Tekirdağ halkı daha temiz çevrede yaşama hakkına sahip olsun bu hak ellerinden alınmasın. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bizim çevremize, suyumuza ve tarımımıza kast edenlerle sonuna kadar mücadele etmekte kararlıdır” dedi.

“Başkan Albayrak’a ve TESKİ Genel Müdürü Başa teşekkür ediyorum”

Dodurka’nın ardından konuşma yapan Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, “Bugün Şarköy ilçemize üçüncü mavi bayrağı almanın gururunu taşıyoruz. İlk mavi bayrağımızı 2006 yılında, ikinci mavi bayrağımızı ise 2014 yılında aldık. Ben Müreftelilerden Mavi Bayraklı plajlarına sahip çıkmalarını rica ediyorum. Mavi bayrak çevreye çok büyük katkılar sağlayan ve o denizin temizliğini gösteren bir işaret. Mürefte’de yosun sıkıntısı yaşıyoruz. Bu yosun sorunu ile beraber mücadele edeceğiz. Huzurlarınızda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a ve TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’ya teşekkür ediyorum. Denizin temizlik durumunu biraz da karadan gelen atıklar belirliyor. Bu yüzden karadan gelen atıklar konusunda daha hassas olmalıyız” şeklinde konuştu.0

TÜRCEV İzmir ve Kuzey Ege İlleri Temsilcisi Doğan Karataş ise, dünyada 5 Haziran tarihi her yıl Çevre Günü olarak kutlandığını, sanayi devriminden sonra kentlerimiz kirlilikle mücadele etmeye başladığını dile getirdi. Karataş, "Dünyanın kirlenmesinin getirdiği olumsuz etkileri bizler 1960’lardan sonra yaşamaya başladık. Aynı yıllarda çevrenin korunması için büyük mücadeleler de ortaya çıkmaya başladı. Mavi bayrak çalışması da dünya çapında denizlerin korunmasına yönelik global bir hareket olarak doğmuştur. Bu hareketin ilk doğduğu yer Fransa’dır. Oradan Avrupa’ya yayılan hareket artık tüm dünyada yankı bulmuş durumda. Mavi Bayrak çalışmalarının Türkiye’de başladığı tarih ise 1993 yılıdır. Türkiye ilk mavi bayrağını aldığı 1993 yılından bu yana mavi bayrak sayısını her yıl sürekli olarak arttırdı. Bu konuda gururlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türkiye bugün sahip olduğu 454 plajla dünyada üçüncü sıradayız. Bu anlamda hem Başkan Kadir Albayrak’a hem de Tamer Dodurka’ya teşekkür ederim. Mavi Bayrak sadece temiz deniz anlamına gelmiyor. Mavi Bayrak demek yüzme suyu kalitesi, güvenlik unsurları, çevre temizliği gibi hizmetlerle ele alınan 33 kriterin bir araya geldiği çok disiplinli bir yapı. Biz beş ay süren çalışmalar sonucunda Tekirağ’a bir mavi bayrak daha kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Marmara Denizi’nin geçmiş yıllarda kötü bir imajı vardı. Fakat son yıllarda hem hükümet hem de yerel yönetimler tarafından ciddi bir atılım gerçekleştirildi. Şarköy 2006 yılından beri Mavi Bayraklı sahillerimizden birine sahip. Mavi Bayrak çok zor verilir ama çok kolay geri alınır. Burada önemli olan mavi bayraklarımıza sahip çıkmak. Sadece yerel yönetimlere görev düşmüyor, yerel halka da sahillerini korumakla görevlidir. Yeni plajlarımız tüm Tekirdağ ve Şarköy Mürefte halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

“Bölgemizi, çevremizi ve denizimizi tertemiz yapamaya kararlıyız”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, “Mavi bayrağımızın bu plajlarla dalgalanmaya devam etmesi için bizlere çok büyük görevler düşüyor. Hizmet yönü bize korumak ve kollamak ise kullananlara ait. Korumaktan, temizlemekten hiç kimse çekinmesin. Çevre günü dolayısıyla Türkmenli Göleti’nde düzenlenen bir etkinliğe katıldık ve bir kamyon çöp topladık. Allah bize bu doğal güzellikleri pırıl pırıl veriyor. Ama insanlar bu güzellikleri maalesef koruyamıyor. Geldiğimiz noktada Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak gelecek senelerde de Hoşköy sahillerine de mavi bayrak alacağız. Bizim hedefimiz Şarköy ilçemizin tamamına ve tüm yatırımların sonucu olarak ta Marmara Ereğlisi’nden Şarköy’e kadar mavi bayrak almak. TESKİ Genel Müdürlüğü kolay kurulmadı. Hizmette çok büyük ataklar yaptık. Şu an da bu ekip Türkiye’de otuz büyükşehir belediyesi içinde kendisini kanıtlayan, performansı olarak ilk beşe girecek bir ekiptir. Bu kadar kısa bir süre içerisinde bu kadar proje ve çalışmaların gerçekleştirilmesi bir başarıdır. Bu nedenle mutlu bir Tekirdağ için özveri ile çalışan herkesi gönülden kutluyorum. Biz Süleymanpaşa başta olmak üzere 11 ilçenin kötü talihini yenmek üzere yola çıktık. Bölgemizi, çevremizi ve denizimizi tertemiz yapamaya kararlıyız. 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren biyolojik arıtma tesisi devreye girecek ve pis sular tertemiz sular halinde doğaya geri verilecek. Hedefimiz 135 kilometrelik sahilimize hiçbir şekilde atık vermeden hizmetimizi tamamlamak olacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından Mavi bayrakın hak edilmesinde destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdim edildi. Deniz yolu ile getirilen mavi bayrak ise Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından teslim alındı ve teslim alınan bayrak göndere çekildi.
Kaynak: iha