Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çevre kirliliğine ve bunun hayata olumsuz etkilerine dikkat çekmek için Marmara Ereğlisi Türkmenli Göleti’nde çevre temizliği düzenledi.

TESKİ tarafından düzenlenen “çevre temizliği” etkinliğine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Yönetim Kurulu Üyeleri Nilgün Marmara ve Rıza Tekin, Genel Müdür Yardımcıları Dr. İbrahim İçöz ve A. Soner Ergin, Marmara Ereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, çevre gönüllüsü birçok vatandaş ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “TESKİ olarak sağlıklı içme suyu tedarik etmekle yükümlü olduğumuzdan dolayı su kaynakları bizim için çok önemli. Türkmenli Göleti, Marmara Ereğlisi için oldukça önemli bir su kaynağıdır. Fakat gölet çevresine piknik yapmak ya da balık tutmak için gelen vatandaşlarımız çevreye oldukça zarar vermektedir. Suyun kaynağını temiz tutmalıyız. Etrafa gelişigüzel atılan plastik ya da cam şişe, kağıt, naylon poşet vb. atıklar çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Bugün burada bu kirliliğe dikkat çekmek ve bir daha olmaması için çevremizdekilere örnek olmak adına bu atıkları toplayacağız. Bu kampanyaya katılan tüm çevre gönüllüsü ve küçük öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Herkesin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyorum” dedi.

Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan ise, “Bugün çok önemli ve anlamlı bir gün. Sağlık için çevre çok önemli. Trakya bölgemizde çevreye çok zarar veriliyor. Su kaynaklarımız da azalıyor. Yatırım ve sağlık arasında bir seçim yapmamız gerektiğinde biz her zaman sağlığı seçtik. TESKİ’ye bugün burada yerinde bir etkinlik yaptıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Ayrıca sınırlı olan su kaynaklarımızın her türlü kirlilikten korunması, gelecek nesillerin de düşünülerek kaynakların tasarruflu kullanılması gerekmektedir. Herkesin Çevre Günü kutlu olsun” şeklinde konuştu.

Dünya Çevre Günü hakkında görüşlerini belirten Başkan Albayrak da “Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan Çevre Günü etkinlikleri dünyada 45 yıldır kutlanıyor. Tekirdağ’ın ana vizyonlarından biri olan sanayi ve bölgede hızla çoğalan sanayi kuruluşları ile su kaynaklarımız günümüze maalesef kirlenerek gelmiştir. Sanayi elbette gerekli ama çevre her şeyden daha fazla gerekli. İnsan sağlığı, gelecek nesillerimizin devamı açısından olmazsa olmazımız. Böyle önemli bir günde şunu söyleyebilirim; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi geleceğe dönük çok önemli yatırımlar yapıyor. Geçen sene mavi bayraklı sahilimiz 2 iken, artık 4 sahilimiz mavi bayrak almaya hak kazandı. Hedefimiz hizmet süremizin sonuna kadar Marmara Ereğlisi ilçesinden Şarköy ilçesine kadar sahillerimizde mavi bayrak dalgalandırmak” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından tüm çevre gönüllüleri Türkmenli Göleti çevresindeki atıkları topladılar. Gölet etrafındaki temizliğin ardından çevre gönüllülerine TESKİ Marmara Ereğlisi İçme Suyu Arıtma Tesisi gezdirilerek, TESKİ’nin abonelerine sağladığı içme suyunun temininden aboneleri ulaşana kadar geçen sürede uygulanan işlemler anlatıldı. Tesisten çıkan suyu içen çevre gönüllüleri, TESKİ’nin kaliteli içme suyu sağladığına her zamanki gibi bir kez daha şahit oldular.
Kaynak: iha