TAŞOZ ADASI PRİNOS BÖLGESİNDE PETROL ARAMA YENİ SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Taşoz (Tasos) adası Kuzey Prinos ve E petrol yataklarında sondaj çalışmaları Şubat ayının 2. haftasında başlayacak. Bu çalışmaların yapılması için geçtiğimiz aylarda Norveç’in “Nordhern Offshore” firması ile “Ege Enerji” şirketi tarafından anlaşma imzalanmış ve platformun bu bölgeye gelmesi bekleniyordu.

29 Ocak 2009 tarihli “İmerisia” gazetesinde yer alan bir habere göre, platformun önümüzdeki günlerde bölgeye gelerek derhal Kuzey Prinos E petrol yataklarında ilk arama çalışmasına başlayacağı belirtiliyor.

Bu yeni yatırım çalışmalarının başlamasında 25 milyon euro bir kaynak ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Aramaların olumlu netice vermesi halinde uzun vadede yatırım amaçlı 200 milyon euroluk bir yatırımın yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

"Ege Enerji” şirketinin 2 yıllık yatırım projesi kapsamında, 2 yıl içerisinde 14 yeni sondajın yapılması, 1 adet yeni petrol çıkarma platformunun alımı, tesislerin yapımı ve gerekli araç gereçlerin alımı olduğu belirtiliyor.

“Ege Enerji” şirketi, Prinos E petrol bölgesini kapsayan gerekli izini 2013 yılına kadar, Güney Kavala bölgesi izinini de 2009 yılına kadar uzattığı belirtiliyor. Şirketin bu bölgelerde gerekli jeolojik-sismik verileri araştırmalarını yaptığı belirtildi.

Bir yandan aramalar yapılırken, bir diğer yandan da, çalışan ve günlük 1.300 – 1.400 varil petrol çıkarılan sondajların bakımını yükselterek, yeni emici pompalar monte ederek var olan kapasitenin artmasına kesin gözüyle bakılıyor çünkü çıkarılan mevcut petrol bu güne kadar “Kavala Oil A.E.” şirketinin kalıcı olarak korumasını başardığı belirtiliyor.

“Ege Enerji” şirketi tarafından kiralanan Energy Exerter platformu her türlü hava koşullarında çalışmalar yapabildiği ve 7.500 metre derinliğe inme kapasitesi olduğu belirtiliyor.

Platformun yüksekliği 112 metre ve deniz içinde de 91.5 metreye kadar oturtulabilme özelliğine sahip olduğu söyleniyor.

“Ege Enerji” şirketi, “Kavala Oil A.E.” şirketinin başta gelen büyük hissedarlarından biri olma özelliğini de taşıyor.

 

Editör: TE Bilişim