Ocak ayında yaşanan düşüş zorlu pazarları işaret ederken Eylül 2020'den itibaren başlayan dört aylık dönem hala kayıtlardaki en kötü uzun dönem seviyeleri gösteriyor.

Tradewinds'te yer alan habere göre Clarksons Research durumun ne kadar kötü olduğunu rakamlarla doğruladı.

Şubat ayında 20 yılın en kötü rakamı görüldü!

Gemi brokeri Clarksons'un araştırma kolu, tüm tanker filosu için ortalama fiyatın Ocak ayı ortasında bir noktada günde sadece 5.229 doları gördüğünü ve bunun 20 yılın en kötü rakamı olduğunu belirtti. Tüm Ocak ayı ele alındığındaki ortalama kazançlar ise, son yirmi yılın en düşük ikinci seviyesi olan günlük 6.295 dolara düştü.

En zayıf 4 aylık dönem!

Eylül'den Ocak'a kadar olan dönem ise günlük ortalama 7.777 dolar ile kaydedilen en zayıf dört aylık dönemi temsil ediyor.

Clarksons Araştırma analisti Rachel Ibbetson; "Covid-19 kısıtlamalarının petrol talebi üzerindeki etkisi ve Opec + ham petrol üretim kesintilerinin petrol ticareti üzerindeki baskısı ile yüzer depolama olarak kullanılan tanker sayısının azalmasıyla mevut tonajın aktif filoya geri dönmesi, kazançları düşürdü." ifadelerini kullandı.

Genel olarak güçlü bir yıl

Ancak 2020 baharında tankerlerin günde ortalama 69.514 dolar kazandıkları ani yükselişin, bir bütün olarak değerlendirildiğinde yılın güçlü bir yıl olduğu anlamına geldiğininin altı çizildi. VLCC'ler için, işletme giderleri sonrası kümülatif yıllık kar, geçen yıl gemi başına tahmini 16 milyon dolara ulaştı. Bu rakam ise, 2008'den bu yana en yüksek ikinci yıllık toplam ve 2010 ile 2020 arasında kaydedilen ortalamanın neredeyse iki katını ifade ediyor.

Ibbetson, "Mevcut gerilemenin ne kadar süreceği pandeminin ne kadar süreceğiyle doğrudan alakalı, ancak kısa vadede öngörülerimiz pazarın zorlu olacağı yönünde.'' dedi.

''İyileşmenin beklenenden daha erken gerçekleşeceğine dair umutlu olacaklar!''

Ancak, düşük sayıdaki yeni inşa siparişleri de dahil olmak üzere,iyileşmeye neden oluşturabilecek bir dizi faktör işaret ediliyor. Yaşlanan bir filonun geri dönüşüme gönderilmesi ve yeni sipariş sayısındaki azalma, filodaki gemi sayısının da azalmasıyla sonuçlanacak. Bununla birlikte aşı uygulamasının istenilen sonucu vermesinin piyasaya pozitif yönde etki edeceği belirtiliyor. Ibbetson, "2021'deki zorlu başlangıcın ortasında, armatörler, bu düşük seviyelerden sonra gelecek iyileşmenin beklenenden daha erken gerçekleşeceğine dair umutlu olacaklar." dedi.

Editör: TE Bilişim