Tahıl gemilerini sigortalayan sigortacılar için prosedürler eksik

Reuters'in bildirdiğine göre, mersin, deniz sigortası piyasası yetkilileri, sigortacıların Ukrayna limanlarından yük alan boş gemileri kapsaması için prosedürlerin hala çözülmesi gerekiyor.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler geçen ay Rusya ve Ukrayna arasında bir tahıl ve gübre ihracat karteli anlaşmasına aracılık etti.

Lloyd's Market Association denizcilik ve havacılık başkanı Neil Roberts, “Gemiler için standart işletim prosedürlerinin hala üzerinde çalışılması gerekiyor ve mürettebatla ilgili hala çözülmesi gereken sorunlar var” dedi.

Derneği, Lloyd's of London sigorta pazarındaki tüm sigortacılık işletmelerinin çıkarlarını temsil eden Bay Roberts, "Gidecek bir yol var," dedi.

Gemileri kapsayan nakliye şirketleri ve sigortacılar, hem gemilere hem de mürettebatlarına mayın veya saldırı tehdidi olmaksızın yolculuğun güvenli olduğundan emin olmalıdır. Bunlar tipik olarak standart işletme prosedürleri olarak bilinen kabul edilen denizcilik uygulamalarında kapsanmaktadır.

 BM sözcüsü Stephane Dujarric, standart operasyon prosedürlerinin kısa süre içinde tamamlanıp kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

Türk, Rus ve Ukraynalı askeri yetkililer, bir BM ekibiyle birlikte, Karadeniz'deki üç önemli Ukrayna limanı olan Odessa, Chornomorsk ve Yuzhny'den ticari gemilerle gıda ve gübre taşınmasını sağlamak için İstanbul'da bir Ortak Koordinasyon Merkezi (KİK) kurdu. .

 Halihazırda Ukrayna limanlarında bulunan ve ayrılmayı bekleyen gemilerin aksine, yük almak için gelen gemilerin KİK tarafından bir Türk limanında denetlenmesi gerekecektir.

Roberts, "Yeni gemiler farklı bir dizi lojistik zorluk sunuyor ve bu birkaç gün alacak. Bu, KİK İstanbul'un hâlâ boğuştuğu bir konu," dedi.

 İlgili endüstri kaynakları, Londra sigorta sektörünün, Ukrayna'nın tahıl ve gübre sevkiyatlarını güvenli bir koridor üzerinden karşılamaya hazırlandığını, bu seferlerin kargo başına 50 milyon ABD dolarına kadar sigorta kapsamı gerektirebileceğini söyledi.

Londra'nın deniz sigorta piyasası, Karadeniz bölgesini yüksek risk listesine aldı ve sigorta maliyetleri yükseldi.

Her yolculuk için, her gemi, kargo ve geminin kendisi dahil olmak üzere, tekne ve makine örtüsü olarak bilinen ayrı kaplama katmanlarına ihtiyaç duyacaktır. Bu tür alanlara girmek için sigortacılar tarafından ek bir prim de tahsil edilir.

Editör: CAHİT İSTİKBAL