Süveyş’e paralel kanal geliyor

Mısır, dünyanın en yoğun su yollarından biri olan 145 yıllık Süveyş Kanalı’na paralel yeni bir kanal inşa etmeye hazırlanıyor.

SÜVEYŞ Kanalı İdaresi Başkanı Moham Mamiş, “72 km’lik yeni Süveyş Kanalı, halihazırdakinin paraleline inşa edilecek” dedi. Mamiş’e göre, yeni kanalın inşaasının 4 milyar dolara mal olması ve beş yılda tamamlanması öngörülüyor. Ancak Mısır yönetiminin bunun üç yılda bitirilmesi için çaba sarf edeceği bildirildi. Avrupa ile Asya arasında en önemli ulaşım rotalarından biri olan Süveyş Kanalı, Mısır’a yılda 5 milyar dolar kazandırıyor.

Ordu denetiminde

Şu anda hizmette olan Süveyş Kanalı’nın inşası 10 yıl sürmüştü. Dünya ticaretinde önemli bir konuma sahip olan Süveyş Kanalı olmasa gemiler, Afrika kıtasını dolaşmak zorunda kalacak, bu da mesafelerin haftalara katlanmasına yol açacaktı. Mısır’da Müslüman Kardeşler destekli Muhammed Mursi iktidarını devirdikten sonra yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Abdülfettah el Sisi, kanalın inşasının güvenlik nedeniyle ordunun denetiminde olacağını söyledi. Uzmanlar, Süveyş Kanalı’nda ulaşımın durması halinde, dünya ticareti ve petrol piyasalarının olumsuz etkileneceği uyarısı yapıyor.

El Sisi, bazı açılardan, 1956 yılında Süveyş Kanalı’nın idaresini İngilizlerden ele geçirilen General Cemal Abdülnasır’a benzetiliyor. 14 yıllık iktidarı döneminde Abdülnasır, birçok büyük projeyi hayata geçirmişti.

 

Editör: TE Bilişim