Avrupa Pazarı Toparlanınca Şubat İhracatı %20.34 Arttı
  
Türkiye'nin şubat ihracatı geçen yıla göre yüzde 20.34 artarak 8.22 milyar dolara yükseldi. Lokomotif sektörlerin otomotiv ve hazırgiyim olduğu şubatta Avrupa'daki toparlanma ihracatçının yüzünü güldürdü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, şubat ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 20.34 artışla 8 milyar 227 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ordu'da düzenlediği basın toplantısında yılın ilk iki ayında ihracat yüzde 16.26 artışla 16 milyar 123 milyon dolar oldu.

Şubat ayında toplam ihracatın yüzde 83.92'sini sanayi grubunun gerçekleştiğini ifade eden Büyükekşi, 'Sanayi grubunda yüzde 20.50 artışla 6.9 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Toplam ihracatın yüzde 13.61'ini oluşturan tarım grubunda yüzde 13.55 oranındaki artışla 1 milyar 119 milyon 670 bin dolarlık, yüzde 2.47'sini oluşturan madencilikte ise yüzde 67.97'lik artışla 202 milyon 887 bin dolarlık ihracat yapıldı' dedi. Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke ise

Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Irak, Rusya Federasyonu, İspanya, ABD, Mısır ve İran olarak sıralandı. Şubat ayında gerçekleştirdikleri ihracata göre en fazla ihracat yapan birlikler ise İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri oldu.  Türkiye'de ihracatın desteklenmesi gerektiğini söyleyen Büyükekşi, 'Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Obama'nın, hedeflerinin ABD ihracatını 5 yılda 2 katına çıkarmak olarak açıkladığını söyledi.

ABD'nin ihracatını artırarak 2 milyon kişiye istihdam yaratmak istediğini belirten Büyükekşi, ihracat artışı olmadan cari açığın kapanamayacağını ifade ederek 'ABD'nin bile ihracata yöneldiği bir ortamda bizim ihracata daha fazla önem vermemiz gerekiyor' dedi.

Çağlayan: Artışta sanayinin payı büyük

Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, artışın sanayi ürünlerinde toplamda ortaya çıkan yüzde 20.5'lik yükselişten kaynaklandığını söyledi.

Çağlayan, sanayi ürünleri ihracatının toparlandığını belirterek, küresel krizden en çok etkilenen Avrupa ülkelerinin hemen tümünde önemli ihracat artışlarının yaşandığını kaydederek şunları söyledi: Şubat ayındaki verilerin en önemli sonuçlarından birinin de Avrupa pazarının geri dönüşüne işaret etmesi olduğunu kaydeden Çağlayan, ülke bazında Avrupa pazarında çok önemli artışların göze çarptığını belirtti.

Editör: TE Bilişim