Mersin Limanı’na giriş yapan tır ve kamyonların, liman kavşağı ile D-400 karayolu arasındaki güzergahta yarattığı trafik sıkıntısı içinden çıkılmaz bir duruma kavuştu. Bu konuda hiçbir önlem almayan ve görmezden gelen Liman Yönetimi’ne ise, Mersin’deki Sivil Toplum Kuruluşları ile vatandaşların tepkisi gün geçtikçe artıyor.

Trafik sıkıntısının yanında çevre ve görüntü kirliliği de yaşanmakta

Mersin Limanı’na yük getirmek için D-400 karayolundan liman kavşağına kadar uzun kuyruklar oluşturan kamyon ve tırların, bu güzergahta yolu daraltmaları sebebiyle yarattığı trafik sıkıntısı, vatandaşı canından bezdirdi. Liman yönetiminin yıllardır süregelen bu sorunu çözmek için hiçbir girişimde bulunmaması da, hem STK’ların hem de vatandaşların tepkisinin artmasına neden oluyor.

Mersin’deki ilgili Sivil Toplum Kuruluşları, söz konusu kamyon ve tırların trafik sıkıntısının yanı sıra çevre ve görüntü kirliliği de yarattığını belirtiyorlar. Limanın genişleme projesinin, bugün yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmayacağına, hatta daha da fazlalaştıracağına dikkat çeken STK temsilcileri, Mersin’in girişindeki bu çirkin tablonun ortadan kalkması için yetkilileri biran önce önlem almaya çağırıyorlar. Şehrin doğu istikametinden gelerek Mersin’e giriş yapan vatandaşlar da, bu yolda park eden veya manevra yapan tırlar yüzünden 5 dakikada gidecekleri yolu bazı günler 1 saatte zor geçtiklerini belirterek, özellikle de sıcak yaz günlerinde bu durumun çileye döndüğünden şikayet ediyorlar. Vatandaşlar ayrıca ağır tonajlı araçlar yüzünden bu yolda bozulmalar ve çökmeler olduğunu belirterek, kendi araçlarının da zarar gördüğünü ifade ediyorlar.

Seçer; “Hiçbir güç Mersinlinin hakkını elinden alamaz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Limanı’nın genişletilmesi yönündeki tartışmalar devam ederken bu sorunu, “Özelleştirme yapılırken limanın içi kiraya verildi. Limana yük taşıyan araçların kullandığı Mersin’in girişi, yani D-400 karayolu ile liman kavşağı arasındaki yol kiraya verilmedi” sözleriyle dile getirmişti.

Ağustos ayı Meclis Toplantısı’nda bu konuyu tekrar gündeme getiren Başkan Seçer, “Zaten yeterli genişliğe sahip olmayan bu yol, bir de kamyon ve tırlar yüzünden daraldığı için, trafik vatandaş için eziyet haline dönüşüyor. Liman yönetiminin bu yolu kendi konteynır depolama alanı gibi kullanmasının vatandaş nezdinde yarattığı mağduriyet, kesinlikle kabul edilemez. Liman yönetimi, İsmet İnönü Bulvarı’nın belli bir kısmını, sanki kira bedeli ödemiş gibi tırlarını park ettirme hakkına sahip değildir. O yol tüm Mersinlilerin ortak malıdır. Mersin’de yatırım yapan firmaların elbette bir şeyler almaya hakları vardır, fakat Mersinlinin hakkı olan şeyleri almaya da kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Bu sıkıntının ortadan kalkması için liman yönetiminin 2 yıl önce kendilerine bir teklifle geldiğini hatırlatan Başkan Seçer, “Liman Yönetimi 2 yıl önce, otobandan direkt limana bir bağlantı yolu yapılması fikrini önerdiler. Böylece otobanı kullanan tır ve kamyonlar şehir içi trafiğine girmeden, bu bağlantı yolu sayesinde direkt limana gireceklerdi. Fakat, bunun için bir imar değişikliği gerektiğini ifade ettiler. Ben de kentin girişinin bu mezbelelikten kurtulması için koşulsuz şartsız evet cevabı vermiş ve üzerime düşeni yapmıştım. Bu görüşmenin üzerinden 2 yıl geçti ve maalesef bir arpa boyu yol alınamadı. Böylece bunun bir oyalama taktiği olduğu ortaya çıktı” dedi.

Tırların park alanının liman sahası içinde olması gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Fakat para hırsı bu kurumların gözünü bürüdüğü için, her metrekareyi dolar olarak gördükleri için, halka ait yolu konteynır depolama alanı olarak kullanıyorlar. Bu durumu yaratanları ve buna göz yumanları Mersin halkının takdirine bırakıyorum” dedi.

Kaynak: Tarsus haber

Editör: TE Bilişim