Asya'dan Avrupa'ya yapılan tek yüzme yarışı olan Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na başvurular tamamlandı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı ve Boğaziçi Komisyon Başkanı Nihat Usta, 24 Temmuz'da yapılacak olan bu yarış için mücadele edecek iki bin yarışçının yarısının yabancı olacağını ifade etti.

Asya Kıtası'ndan başlayıp Avrupa kıtasında tamamlanan geleneksel Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na başvurular tamamlandı. Bu büyük yarışın 27 yıldır yapıldığına dikkat çeken TMOK Başkan Yardımcısı ve Boğaziçi Komisyon Başkanı Nihat Usta, Cihan Haber Ajansı (cihan) mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Samsung Uluslararası Boğaziçi Yüzme Yarışları'nın, TMOK'un en önemli organizasyonlarından birisi olduğunu belirten Nihat Usta, "27 yıldır yapılan bu yarış 28'inci kez yapılacak. Kadro olarak deneyimli bir ekip oluştu artık. Yıldan yıla üzerine koyarak geldik. Sonuçta Asya'dan Avrupa'ya binlerce kişi yüzerek geçiyor. Bunun bir başka örneği daha yok." diyerek, şunları söyledi:

"Yüzücünün güvenliği açısından bu yarışa sınırlama koymak zorundayız. Bu sene 2 bin kişiyi yüzdüreceğiz. Bunun ayarlamasını yaparken de yarısı Türk, yarısı da yabancı yarışmacı olacak şekilde ayarladık. Geçen seneden gördük ki, yabancı yarışmacıların bu yarışa talebi çok fazla. O yüzden internet üzerinden kayıtları açtık ve sayı kotası koyduk. Sayılar dolunca kotalar kapandı. Ruslar ülke kotasını 4 saatte doldurdu. 1000 kişilik yabancı kotası ise 20 saatte kapandı. Başvuru açıldıktan sonra 1 gün dolmadan bütün yabancı sporcu kayıtları tamamlanmış oldu. Geriye kalan Türk yarışmacılar için de 2800 müracaat aldık. Bu sayıyı da seçme yaparak 1000'e indireceğiz."

Samsung Uluslararası Boğaziçi Yüzme Yarışları'nın tarihi bir ortamda ve başka bir örneğinin olmadığı bir yarış olarak yapıldığını da belirten Nihat Usta, bu yüzden yarışa da çok büyük talep olduğunu söyledi. Vodafone İstanbul Maratonu'nun da iki kıta arasında koşulduğunu belirten Usta, "Burada da benzer şekilde Asya'dan Avrupa'ya kulaç atarak geçiyorlar. Kültüre de baktığımızda, insanlık tarihinde kültür Asya'dan Avrupa'ya doğru gitmiştir. İstanbul dünyanın en güzel kenti. Hem Rumeli, hem de Asya Kıtası'nda tarihi eserler çok fazla. Düşünün ki, Kanlıca'dan yüzmeye başlıyorsunuz, sağ kulaç attığınızda Avrupa'daki tarihi eserleri görüyorsunuz, sol kulaç attığınızda Asya'daki yalıları, sarayları görüyorsunuz." dedi.

"AKINTIYI DOĞRU KULLANAMAZSANIZ, KENDİNİZİ İYİ AYARLAYAMAZSANIZ, YARIŞI BİTİREMEZSİNİZ"

Yüzücülerin yarışmaya Kanlıca'dan başlayıp, Avrupa kıtasında Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı'nda karaya çıkacaklarını da belirten Nihat Usta, "Yaklaşık 6,5 km bir mesafedir bu. Bu mesafeyi akıntının da pozitif katkısıyla yüzücüler yaklaşık 1 saatte bitirebiliyor. Eğer akıntıyı doğru kullanamazsanız, kendinizi iyi ayarlayamazsanız, yarışı bitiremezsiniz. Geçen sene çok iyi yüzmelerine rağmen 17 kişi yarışmayı bitiremedi. Bunun için boğazı tanımanız lazım. O konuda eşitlik olması için biz yarıştan önce gerek cuma günü, gerekse cumartesi günü parkur tanıtma gezileri düzenliyoruz. Bu gezi bütün yüzücü arkadaşlarımıza açık. Ters akıntı nerede, faydalı akıntı nerede bunları görmeleri gerekiyor. Faydalı akıntıyı nerede kullanırlarsa avantaj olur. Gelip de Galatasaray Adası'nın orada gücünüzün bittiği noktada Kuruçeşme'de ters akıntıya kalırsanız zorlanırsınız. O yüzden yarışın macera yönü de fazla. Ülkenin tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz. Ne mutlu bize ki, çok iyi bir yere geldi." dedi.

Boğazda yarışacak yüzücülerin titizlikle seçildiğini de belirten Nihat Usta, son olarak da alınan önlemlerden bahsederek sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Yüzücülerin yüzmeye başlamadan önce bulundukları sahada, beraber çalıştığımız birçok profesyonel ekipten destek bulunuyor. Herkes X-Ray'den geçiyor. Yakın takip botlarımız var bizim. Parkur dışında da çok daha büyük sert teknelerimiz var. Start noktasında birbirlerinin üzerine düşmemesi için yakınlarında su altı dalgıçları da olacak. Karada nasıl ambulans varsa helikopter de havadan takip edecek. 40 civarında takip botuyla da elimizden gelen desteği vereceğiz. Örneğin bir yarışmacı yoruldu, temposunu ayarlayamaz ve kesilir. Elini kaldırıp yardım istediği zaman hemen yanında ona yardım edecek bot var. Ya da hakem, yüzme stilinin değiştiğini görürse, hakem kararıyla sudan alınacak.

Tabii ki her yarışmada yarışı bitiremeyen vardır. Boğazın özelliğinden dolayı Cemil Topuzlu'dan her yıl 20-25 kişilik bir sayı finiş çizgini es geçiyor. Biz de es geçenler için botlarla, boğaza açılan noktaya bir ağ ördük. Onlar toplayacaklar yarışı es geçenleri. 2014'te de böyle oldu, 2015'te de böyle oldu. Bu önlemleri alırken, İstanbul Valiliği başta olmak üzere Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı, Kıyı Emniyeti, özellikle güvenlik açısından söylüyorum, DAK gibi sivil toplum kuruluşlarından profesyonel takviye yapıyoruz. Bu ekipler, suda herhangi bir durumda çok acil şekilde müdahale edebilecek olan ekiplerdir."
Cihan
Kaynak: cha