"Soykırım Sözkonusu Olamaz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını sert bir dille reddetti.

Başbakan Erdoğan, Alman "Der Spiegel" dergisinde yayımlanan mülakatta Türkiye'nin, Ermeni iddialarını neden kabul etmediğine dair soruya karşılık, "Bir gazetecinin, soykırım kelimesini kullanmadan önce olaya çok iyi bakması gerekir. Ermenilere yönelik soykırım söz konusu olamaz. Soykırım hukuki bir deyim" dedi.
Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a 2005 yılında yazdığı bir mektupta, bu konunun politikacıların bir meselesi olmadığını belirterek, bunun tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini kaydettiğini bildiren Erdoğan, Türk arşivlerinde milyonlarca belgenin bulunduğunu ve yaklaşık 1 milyon belgenin bugüne kadar incelendiğini söyledi.
Erdoğan, mektubunda, Koçaryan'a kendi ülkesindeki arşivlerin açılmasını ve tarihçilerin yetersiz kalması durumunda konunun aydınlatılması için hukukçuların, siyaset bilimcilerin ve arkeologların da incelemelere dahil edilmesini önerdiğini kaydetti.

ABD Taraf değil , tribünde

Başbakan Erdoğan, mülakatta "ABD Başkanı Barack Obama'nın da soykırım kelimesini kullandığının" ifade edilmesi üzerine, "Eğer bu sözcüğü kullandıysa bu onun da hatasıdır. Bir sözcük, bir başkanın onu kullanmasıyla doğru hale gelmez. Ayrıca ABD bu meseleye taraf değil. Amerika da bu konuda diğer ülkeler gibi sadece tribünde oturuyor. Bu konuya dahil olanlar bir biziz, bir de Ermenistan. Bu bizim tarihimiz. Türkiye Cumhuriyeti 1915 yılında kurulmamıştı. Bu dönem, o zamanlar Almanya ile müttefik olan Osmanlı İmparatorluğu dönemiydi" diye konuştu.

Sınır dışı konusunu gündeme getirmedik ama...

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de kaçak olarak çalışan Ermenilerin sınır dışı edilebileceği şeklindeki açıklamasıyla "neden bu konudaki tartışmayı daha da hararetli hale getirdiğinin" sorulması üzerine de "Bunu böyle görmenize üzüldüm. Ben neler yapabileceğimiz konusunda konuştum. Yıllarca oturma izni olmayan Ermenilere sabır gösterdik. Sadece, bunun her zaman böyle olması gerekmediğini söyledim. Tüm dünyada açıkça kaçak işçiler sorunu konuşuluyor, ancak Türkiye böyle bir açıklama yaptığı zaman rahatsız olunuyor. Neden?" diye konuştu.
Erdoğan, "Ermeni diasporasına ve bu diasporayı destekleyen tüm ülkelere şunu söylüyoruz: Türkiye'de vatandaş olan ya da yasa dışı olarak yaşayan Ermeniler var. Bugüne kadar sınır dışı etme konusunu hiç gündeme getirmedik, ancak diaspora baskı yapmaya devam ederse kendimizi bunu yapmak zorunluluğunda görebiliriz"  dedi.


Gazze'de yaşananlar

"İsrail'i Gazze Şeridi'nde soykırım yapmakla suçladığı, öte yandan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i, bir Müslümanın soykırım yapamayacağını söyleyerek savunduğu" şeklinde yorum yapılması ve "Müslümanlar, Hristiyan ve Yahudilerden daha mı iyi insanlar" şeklinde bir soru sorulması üzerine de Erdoğan, "Siz kelimelerle oynuyorsunuz. Bu tuzağa düşmem. Ben, Gazze'de yaşanan olayların bir çeşit soykırım olarak nitelendirilebileceğini söyledim. Orada 1400 kişi fosfor mermileriyle öldürüldü, 5 binden fazla insan yaralandı, 5 bin kişi evsiz kaldı" diye konuştu.


İran'ın nükleer silahı yok

Erdoğan, "İran'ın şimdilik nükleer silahı yok. Biz açıkça söylüyoruz: Bölgemizde hiçbir nükleer silah istemiyoruz" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Bunu aynı şekilde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a da açıklamaya çalıştınız mı" şeklindeki soruya karşılık da "Tabii ki. Onunla sizinle konuştuğum kadar açık konuşuyorum. Bu bölgede nükleer silah istemiyoruz" dedi.


Maçın ortasında kural değişmez

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bugün başlayacağı 2 günlük Türkiye ziyareti sırasında Türkiye'nin AB üyeliği konusunda kendisine ne diyeceğinin sorulması üzerine de Erdoğan, Türkiye'nin günümüzde AB üyeliğini isteyen bir ülke olmaktan öte, tam üyelik müzakerelerine başlamış bir ülke olduğuna işaret ederek, Türkiye'ye tam üyelik dışında yapılacak her türlü teklifin, bir futbol maçının ortasında penaltı kurallarının değiştirilmesi gibi bir şey olacağını söyledi.(aa)

Editör: TE Bilişim