Brezilya donanmasına ait uçak gemisi "NAe Sao Paulo" İzmir'in Aliağa ilçesinde sökülecek. Geminin asbestli olması nedeniyle çevreciler ve uzmanlar bunun hem insanlara hem de doğaya zarar vereceğini savunuyor. Ancak Bakanlığın geminin sökümü için Sök Denizcilik şirketine izin verdiği ortaya çıktı.

Muhalefetten bu izne tepkiler yükselirken, Bakan Murat Kurum uluslararası koşullara uygun olduğunu söyledi ve geminin Türkiye'ye gelmesiyle burada da bir inceleme yapılacağını açıkladı. Ancak Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, "Aynı geminin ikizi olan Clemenceau’da 760 ton asbest barındırdığı tespit edildi" dedi.

Sputnik'te yer alan habere göre; bu tartışmaların üzerine Sök Denizcilik şirketinden de bir açıklama geldi. Açıklamada geminin yüksek miktarda asbest içerdiği iddialarının gerçek olmadığı ileri sürüldü ve raporlar örnek verildi. 'Radyolojik açıdan sakınca bulunmadı' Radyasyon iddialarına ilişkin ise açıklamada "Nükleer Düzenleme Kurumu, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra 25 Ekim 2022 tarihli verdiği görüş yazısı ile Sao Paulo gemisinin ülkemize getirilmesinde ve sökülmesinde radyolojik açıdan bir sakınca bulunmadığını değerlendirmiş olup, ilgili kurumlara bu görüşü yazılı olarak bildirmiştir" denildi.

'Haklı çabaları takdir ediyoruz'

"Basında çıkan iddiaları ve toplumsal kaygıların değerlendirmeye alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sivil toplum kuruluşlarının ve basın organlarının haklı çabalarını takdir ediyor ve projenin çevreye bir zarar teşkil etmeden başarılı bir şekilde tamamlanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu nedenle, ihale 12 Nisan 2021 tarihinde sonuçlanmış olsa da yaklaşık 8 ay süren detaylı denetlemeler, net analiz ve rapor sonuçları elimize ulaşmadan Sao Paulo gemisinin ülkemize getirilmesi ile ilgili firmamız tarafından herhangi bir resmi başvuruda bulunulmadı. Basel Sözleşmesi çerçevesinde yapılan başvuru, Atık Envanter Raporu ve Radyasyon Ölçüm Sonuçları firmamıza ulaştıktan sonra, 21 Aralık 2021 tarihinde yapılmıştır."

Açıklamanın sonunda ise söküm işlemlerinin kurallara uygun yapıldığı belirtildi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL