Haliç Tersanesi’nde İBB tarafından restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete alındı.

Tarihi vapurun seferlerine yeniden başlaması çerçevesinde düzenlenen etkinliğe, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan İBB Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürü Sinem Dedetaş Paşabahçe vapurunun yenilenme sürecini anlattı. Sürecin bir gazete ilanında Paşabahçe Vapurunun söküme gönderileceğini okuyunca başladığını belirten Dedetaş, konuyu anlattığı başkanın olumlu cevabıyla devam ettiklerini söyledi.  

Genel Müdür Sinem Dedetaş Paşabahçe vapurunda yapılan işleme yeni inşa bile denilebileceğini belirttiği konuşmasında; "Geminin makina dairesi,izolasyonla, mobilya, boya, navigasyon, elektrik gibi vapurun ihtiyacı olan her türlü donanımı yeniledik. Restorasyon sürecine başlamadan önce bir danışma kurulu oluşturduk. Gemiyi aslına, usulüne uygun bir restorasyon yapabilelim istedik. Güncel koşullar gereği vapurun orijinalinde olmayan bir kaç donanım eklemek durumunda kaldık. Bu bir yeni inşa dedim. Burası bir tersane. Biz gemi inşa ediyoruz.  566 yıldır burada bu işler yapılıyor. Bu yeni bir şey değil ama aslında buna sadece bir gemi inşası değil bir anlayışın da inşasıdır diyebiliriz. Bu anlayış, değerlerimize, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkarak birlikte üretme anlayışıdır aslında." dedi.

İMAMOĞLU’NDAN DEDETAŞ’A TEŞEKKÜR

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu konuşmasında Şehir Hatları tarihinde ilk defa kadın genel müdürün de kendi dönemlerinde görev yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “O da ayrı bir gurur vesilesi. Sinem Dedetaş'a emanet ettik. Tabii o da bizi hep gururlandırdı. Hem kendisine, ekibine ve tersanenin bütün çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bugün Haliç Tersanesi’nin bilgi- birikimi sayesinde, hayatını buraya adamış ustaların ve de yeni nesille beraber, yeni yetiştirdiği yine usta ve çırakların sayesinde Paşabahçe bu kadar güzel yeniden inşa edildi 1,5 yılda. Restorasyon konusunda yine bu süreçler ve çağrılar ortaya konduğunda bizi yalnız bırakmayan Beykoz Belediyesi'ne ve değerli başkanı Murat Aydın'a da buradan teşekkür ediyorum iş birliğinden dolayı. Gemiyi seyir emniyeti ve yolcu güvenliğini temel alarak, orijinal yapısını ve tasarımını da tümden koruyarak sefere çıkacak hale getirdik. Bugün inşallah, o tarihi tadı hep birlikte alacağız” diye konuştu.

Resim

Editör: CAHİT İSTİKBAL