Silah Gemisi Rumların Başına Bela Oldu

Fileleftheros gazetesi, Rum bandırası taşıyan "Monchesgorsk" isimli Rus gemisinin, İran'dan Suriye'ye "tehlikeli malzeme" taşımasından dolayı, Güney Kıbrıs'ın son 48 saattir, hem ABD'nin hem de Rusya'nın baskısına maruz kaldığını bildirdi. Gazete haberinde, Rum yönetiminin, Amerikalılar ve Ruslarla sürtüşmeye girmeyecek şekilde hareket etmeye çalıştığını yazdı.

Hristofyas ilgileniyor

Gazeteye göre, ABD'nin ve Rusya'nın Rum yönetiminden, arama yapmak için geminin taşıdığı konteynerlere el koyarak ve Güney Kıbrıs'ın benzer bir hareketle, arama yapmamasını istiyorlar. Hassasiyetinden dolayı konuyu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas şahsen yönetiyor.

Habere göre Kızıldeniz'de Amerikalılar tarafından durdurularak yapılan sınırlı aramada mermi taşıdığı saptanan "Monchesgorsk" isimli gemi, yüküne el konulabilmesi ve ne taşıdığının tam olarak araştırılabilmesi amacıyla, Süveyş Kanalı'ndan geçip Akdeniz'e çıktıktan sonra Amerikan 6'ncı filosu tarafından Limasol'a gitmeye zorlandı. Gerek ABD'nin gerek Rusya'nın tepkisini çekmeyecek kararlar almaya çalışan Hristofyas'ın, önceki gün öğle saatlerinde, ilgili bütün Rum mercilerinden konuyla ilgili topladıkları bilgileri istediğini belirten gazete şunları yazdı :

ABD bilgi istedi

"ABD Lefkoşa'dan; yükün ne olduğunun tam olarak anlaşılması için İran'dan Suriye'ye giden geminin yüküne el koymasını talep etti. Aynı yolu; Suriye'deki Hamas örgütüne götürmek üzere silah sistemleri taşıdığını savunan İsrail de izledi. Öte yandan, ilk başta geminin Kıbrıs'a seyretmesini kabul eder görünen Rusya ise; daha sonra, herhangi tehlikeli bir malzeme taşımadığını savunduğu gemi yüküne el konulmaması için baskı yaptı.

Edindiğimiz bilgilere göre Rusya, geminin taşımakta olduğu malzemeye el konulmasına sert tepki gösterdi ve buna paralel olarak Lefkoşa'ya; iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerle ilgili bir dizi uyarı mesajı gönderdi.       Geminin taşıdığı yükü alacak olan Suriye de müdahalede bulundu. Bütün bu davadaki kilit nokta, İran olabilirdi ancak bu ülke; meseleye Amerikalıların karıştığı bahanesiyle, Lefkoşa'ya herhangi bir bilgi vermeyi reddetti.

Bilirkişi görüşü

Amerikalılar, İran'dan savaş malzemesi nakliyesini yasaklayan 3 BM kararına dayanarak geminin yüküne el konulması talebinde ısrar ediyor. Başkan Hristofyas'a verilen bilirkişi görüşüne göre 1747, 1737 ve 1803 sayılı BM kararları; ağır silah nakliyesinin yasaklanmasıyla ilgilidir. Ancak geminin ağır silah taşıyıp taşımadığı bilinmiyor. Kaptanın, Cumhuriyet makamlarına verdiği belgelerde geminin; 'tehlikeli madde' taşıdığı beyan ediliyor. Kaptanın sunduğu belgelerde; taşınan yükün önemine işaret edilmekle birlikte, içeriği belirtilmiyor. Bu ancak, yüke el konulduktan sonra aydınlatılabilecek.

Monchesgorsk kaptanı, taşıdığı yüke tam denetim yapılmasına izin vermedi. Gemiye çıkan Cumhuriyet makamları mensuplarının yalnızca üç konteyneri denetlemelerine izin verdi. Rastgele seçilen 3 konteynerde yapılan aramalarda barut ve mermi bulundu."

Limasol'da bekletiliyor

Alithia gazetesi ise haberinde, İran'dan Suriye'ye yasadışı silah taşıdığı gerekçesiyle Amerikan savaş gemileri tarafından tutuklanarak Limasol açıklarına götürülen Rum bandıralı geminin Rum yönetimi için baş ağrısı olduğunu bildirdi.

Rusların, geminin taşıdığı yükün yasal olduğunda ısrar ederken Amerikalıların bunu kabul etmediklerini belirten gazete, Güney Kıbrıs'ın çok zor durumda kaldığını, ancak hiçbir şey yapamadığını çünkü ABD'nin, Güney Kıbrıs'la 25 Haziran 2005'te imzaladıkları PSI Anlaşması'na dayanarak Rus gemisine baskın yaptıklarını kaydetti.

PSI Anlaşması

Habere göre PSI anlaşmasına dönemin Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice imza attı. PSI anlaşması; ABD veya Rum bandıralı bir geminin kitle imha silahları taşıdığından şüphelenilmesi durumunda, anlaşmaya taraf ülkelerin birbirlerinden, yükü taşıyan geminin milliyeti hakkında bilgi, gemiye çıkıp arama yapma ve yüke el koyma yetkisi vermesini istemesine olanak tanıyor.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlarken; konuyu uzatacak ve daha fazla sorun yaratacak yorum yapmak istemediğini belirterek, "Bizim için bir

sorundur, çünkü Güvenlik Konseyi karlarına uymayan veya zıt yük taşıyan Kıbrıs bandıralı bu gemiyi kabul etmek zorundayız" dediğini yazdı. Gazeteye göre geminin taşıdığı yükün, Güvenlik Konseyi kararlarına uymayan bir yük olup olmadığı sorusuna karşılık da Hristofyas, konuyu hassasiyetle araştırdıklarını söylemekle yetindi. Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu da konuyla ilgili soruya karşılık, "Kıbrıs karasuları içerisinde bulunan bir gemi meselesi vardır" dedi.

"Konu hassas"

Rum yönetiminin meseleyi; bütün parametreleri dikkate alarak, sorumluluk duygusu içerisinde ele alacağını söyleyen Kiprianu, "Bunlar hassas konulardır. Dolayısıyla ne kadar az konuşulursa o kadar iyi" dedi.

Gazete, Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan'ın da konudan haberdar olduğunu ve "Mesele Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ilgilendirmiyor olmasına rağmen hassas ve sorumluluk duygusu içerisinde hareket edilmesi gerek" dediğini kaydetti.

Mahi gazetesi de haberi manşetten; "Gemi İle Korku Filmi - ABD Hamas'a Cephane Taşıdığını Savunuyor, Rusya Suriye'ye Barut Götürdüğünü - Kıbrıs Sorunu Benzeri Görülmemiş Bir Kavganın Ortasında -Güvenlik Önlemleri Çok Yüksek, Görüntü Alınması Yasaklandı" başlık ve spotlarıyla yansıttı.

Gazete haberinde, Amerikan 6'ncı filosuna bağlı gemilerin Limasol Limanı'na demirlediklerini ve muhafızlık etmekte olduklarını, görüntü alınmasının yasaklandığını yazdı.

Editör: TE Bilişim